Crna vode teče u Neretvu, insekti se množe, a smrad je nesnosan

Foto: Adnan Demić/Oslobođenje

Iz Gradske uprave su se pozvali i na Izvještaj hemijske analize parametara dehidriranog mulja sa Postrojenja.

Samo je Oslobođenje tokom posljednjih pet godina najmanje deset puta upozoravalo na probleme mještana naselja oko deponije Uborak, koji se uporno zanemaruju.

U ljetnim mjesecima stanovništvo Vrapčića, Kuti-Livča i dijela Potoka primorano je noći i predvečerja na temperaturi i do 40 Celzijusa provoditi u zatvorenim prostorima. Smrad koji širi deponija jednostavno je nesnošljiv. Tokom naše posjete Livču prije dvije godine jedan od sugrađana kazao nam je kako svakog popodneva silom prilika sa suprugom i djetetom ide u grad jer ne može izdržati. O ovom problemu govora je bilo i uoči izbora.

Bio je to neuspio predizborni trik nekolicine manjih stranaka koje u HNK-u nisu uspjele preći ni izborni prag. Osim ljetnog smrada, mještani zbog Uborka imaju i zimske probleme.

Šteta od vjetra

Kada pušu hladni zimski vjetrovi, do njihovih domova nerijetko dolaze materijali poput stiropora, stirodola, papira i najlonskih kesa. Naši sagovornici pričaju i kako je jednom do dvorišta “doletjela” medicinska odora u kojoj ljekari obavljaju svakodnevne poslove. Nijaz Hodžić podsjeća i na ostale ljetne nedaće.

– Zahvaljujući Uborku, teroriziraju nas muhe i ostali insekti, kaže.

U proljeće kroz naselje protiče bujični potok Sušica. Voda koja se slijeva sa planine Velež malim kanjonom kanališe se do Neretve. Ovog proljeća, po prvi put otkako Hodžić sa suprugom živi u ovom dijelu Mostara, imala je drugačiju boju. Bila je potpuno crna. Radoznali Nijaz u početku je mislio da je razlog humus, međutim, kasnije je shvatio da ona ima i neprimjeren miris. Na kraju se i sam uvjerio da do potoka dolazi otpadna voda sa deponije, koja tamo pristiže posebnim kanalom. Ovog puta, gotovo sigurno, otpad nije tretiran na predviđeni način, prečistači nisu odradili svoj dio posla, pa je Neretva primila određenu količinu zagađene vode. O svemu svjedoče i ostaci u koje smo se jučer i sami uvjerili.

– Većina političara kojim smo se obratili se oglušila. Odgovore nismo dobili iako smo priložili i videosnimke i fotografije, kaže Hodžić.

Jučer je, kaže, došao do saznanja i da bi mulj na koji je ukazalo Udruženje Futura, također mogao završiti na deponiji Uborak. Smatra da bi to bilo katastrofalno, pošto u Mostaru češće pušu sjeverni nego južni vjetrovi.

– Imamo informacije da bi 10. juna trebalo doći do sastanka predstavnika Federalnog ministarstva okoliša sa gradonačelnikom, predstavnicima političkih stranaka i Vodovoda, s ciljem da se problem riješi. Ukoliko se dogovor ne postigne, već sad mogu najaviti da ćemo istog ili narednog dana blokirati dalje deponovanje otpada na Uborku, poručio je Hodžić.

Problem ove deponije, prema riječima bolje upućenih, jeste što se sa otpadom ne postupa na način koji nalažu propisi i struka.

Reakcija Grada

A dan nakon Future oglasila se i Gradska uprava Mostara, tvrdeći da se radilo o neutemeljenim i zlonamjernim optužbama, prenosi Oslobođenje.

– Optužba da se građani Mostara kontinuirano i godinama truju je neistina i u funkciji određene politike. To najbolje potvrđuje neosporna činjenica da je spomenuto postrojenje počelo s probnim radom tek u šestom mjesecu 2018. i da se mulj počeo proizvoditi u zadnja četiri mjeseca te da on sadrži sve materije koje u većoj ili manjoj koncentraciji sadrži mulj i u drugim postrojenjima u BiH.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime