(FOTO i VIDEO) Nova paljba po novinarima: Čeka se izvinjenje Bakira Izetbegovića

Foto: Milan Ilić/Oslobođenje/TV1.ba

Ne smiju se snimati objekti s natpisom da je zabranjeno snimanje, poput vojnih, gdje je natpis postavljen u skladu sa zakonom, kaže advokat Almin Dautbegović.

Umjesto da se sakriju u mišiju rupu, priznaju krivicu i osude napad na fotoreportera portala Žurnal Adija Kebu, stranačke sile jučer su izvršile još jedan atak na medije.

U trenucima dok su novinari koji su se okupili ispred firme Bosnaplast čiji je vlasnik Husein Ćesir, predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, protestovali protiv napada na svog kolegu, iz mase se pojavio Senad Sućeska koji se predstavio kao bivši borac Armije RBiH, zlatni ljiljan i član SDA koji je osuo paljbu po novinarima: “Ovo je bezveze skup. Šta ste zapeli ‘SDA, SDA…’ Ne dao vam Bog da vam sazovem jurišnike”, zagalamio je Sućeska.

Novinar BN televizije Vladimir Kovačević, koji je prošle godine pretučen u Banjoj Luci, komentarišući napad na kolegu Kebu, rekao je da u novinarstvu postoji samo jedna granica koju novinar ne smije preći – granica između istine i laži.

A redakcija portala Žurnal jučer je najavila podnošenje krivične prijave protiv Huseina Ćesira zbog napada na fotoreportera Žurnala Adija Kebu, dok je Ćesir podnio tužbu protiv Kebe zbog navodnog neovlaštenog snimanja njegove firme Bosnaplast.

Urednik Žurnala Selvedin Avdić je Ćesirovu tužbu nazvao pervertiranom logikom “gdje se tuži novinar kojeg su pokušali pretući i oštetili mu opremu”.

Smrt fašizmu

“Neovlaštenog snimanja nije bilo. Naš novinar je fotografisao s javne površine. Ćesir pogrešno tumači zakon. Pravnici koje smo konsultirali su rekli da smo mi u pravu”, rekao je Avdić.

Istakao je da ne postoji povjerenje u bh. pravosuđe, navodeći primjere iz afera “vrbovanje bh. građana” i “diploma”, napominjući da čovjek koji je novinarki prodao diplomu i dalje radi kao referent u općini, a da je njihov novinar koji je otkrio aferu “vrbovanje bh. građana” ispitan na okolnosti ruskog utjecaja, a ne na okolnosti same afere.

Direktor mreže Account Eldin Karić, u sklopu koje djeluje portal Žurnal, zamolio je institucije da rade svoj posao, a SDA da javno osudi i sankcioniše Ćesira.

“Tražimo javno izvinjenje Bakira Izetbegovića, koji je novinare proglasio legitimnom metom za napad. Danas smo napadnuti mi, smrt fašizmu, sloboda narodu”, poručio je Karić.

Profesor Slavo Kukić za Oslobođenje je rekao da “nije najveći problem što je tamo neko napao fotoreportera, novinara ili nekoga drugog iz javnog prostora iako je to civilizacijska tragedija, nego da je puno veći problem to što njegov pretpostavljeni pravi verbalnu gimnastiku kako bi taj napad opravdao tezom da čovjek nije napao novinara, nego kameru i zapravo cijelu priču pretvara u farsu”.

“Sve dok imamo takav ambijent, novinari koji su izloženi zbog posla koji rade neće biti zaštićeni. Novinar Žurnala je imao sreću, jer se sve moglo završiti puno tragičnije. Ovo je alarm za novinarsku zajednicu, ali i za sve druge koji participiraju u javnom prostoru da se solidariziraju s čovjekom koji je napadnut, ne zbog njega nego zbog poruke koja se treba poslati tim različitim vrstama manijakalnih tipova”, kaže Kukić.

Ljiljana Zurovac iz Vijeća za štampu BiH ističe da je fotoreporter Žurnala snimao Ćesirov objekat sa javne površine, tako da nema govora o neovlaštenom snimanju.

Foto: Slađan Tomić

“Oni sad mogu pričati šta hoće, ali fotoreporter ima pravo da radi svoj posao i da na javnom mjestu snima bez prethodne najave. Drugo bi bilo da je mjesto bilo okruženo žutom vrpcom kao mjesto zločina, pa da policija zabrani snimanje. Ne znam kako će pravosuđe reagovati na tužbu Ćesirovog sina, ali ja znam kako bi trebalo da se postavi – u korist novinara”, naglašava Zurovac.

Ekspert za novinarsku etiku Mehmed Halilović kaže da snimanje sa javne površine ne može biti krivično djelo:

“Istina je da u Krivičnom zakonu FBiH postoji odredba kojom se ograničava snimanje osoba bez njihovog pristanka u njihovim prostorijama. U konkretnom slučaju, nijedan od tih uvjeta za krivično djelo nije ispunjen. Niti je bilo snimanja osoba niti je to bilo u njihovim prostorijama. Također, znak zabranjeno snimanje ne može postaviti bilo ko. Ograničavanje snimanja mora biti tačno specificirano u zakonu.”

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari, kaže da novinari smiju snimati sve ono što je zakonom dozvoljeno, no da treba biti osjetljiv kada je riječ o bolesnicima ili nekoj nesreći.

Arogantna tvrdnja

“Kada je riječ o javnom prostoru, sve je definisano. Ne možete na drvo zalijepiti tablu ‘zabranjeno snimanje’. Snimanje sa ulice, odnosno javnog prostora je dopušteno. Arogantna je tvrdnja iz državnog vrha da se ne smije snimati firma koja koristi javne fondove”, konstatuje Divković.

U Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH (RAK) za Oslobođenje su rekli kako osuđuju ovu i svaku drugu vrstu napada na novinare.

“Svi bh. građani imaju pravo na objektivno i nepristrasno informisanje o svim dešavanjima u društvu, te u skladu sa tim, RAK podržava inicijativu da napadi na novinare budu kažnjivi i da se tretiraju kao napadi na službena lica”, poručuju iz RAK-a.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime