(FOTO i VIDEO) Večeras imaju hranu, krova još uvijek ne: Za ovog migranta nema mjesta u prihvatnom centru, državo hoće li ikada imati kod tebe?

Foto: Slađan Tomić/TV1

Dok migranti nestrpljivo očekuju krov nad glavom, vlast u Velikoj Kladuši i dalje šuti na temu premještaja dva migraciona objekta na lokaciju Vučjak kod Bihaća.

Vlasti USK tvrde da je angažman države ponovo izostao

Naime, nedavno je Vijeće ministara BiH dalo podršku ideji premještanja migranata na lokaciju Vučjak u blizini Bihaća, no sudeći prema statičnom ophođenju lokalnih vlasti prema ovom zabrinjavajućem problemu, taj podatak je na čekanju, i dok se isti ne utvrdi, kako navode, radi se na donošenju potpune saglasnosti ove informacije i to tek nakon procjene propusnosti granice BiH i pronalasku adekvatnog rješenja kako bi se priliv migranata smanjio ili regulisao protok pod strožijim nadzorom.

Iako je migrantska kriza na vrhuncu u Bosni i Hercegovini, ove skupine smještene su tek na nekoliko mjesta u FBiH, dok je Unsko-sanski kanton pod najvećim pritiskom svakodnevnim pristizanjem istih.

Privremena rješenja koja se tiču smještajnih kapaciteta odavno su već popunjena i više od 2.000 osoba i dalje spava pod otvorenim nebom. Migranti su prepušteni borbi između nade u bolje sutra i borbi za zdravlje, koje je zbog nemogućnosti ispunjenja osnovnih životnih potreba od strane Bosne i Hercegovine, ugroženo.

Fotografije Slađana Tomića, reportera TV1, koji je jučer posjetio Veliku Kladušu i izvještavao o trenutnom stanju ovog alarmantnog problema, najbolje opisuju situaciju gdje su migranti zaboravljeni ili ipak stavljeni u drugi plan, što je gore, jer to utiče i na građane koji su uznemireni čestim sukobima na koje naša zemlja i dalje nema glasa- glas da zaustavi i učini da ovaj migrant i na stotine hiljada takvih više ne dožive noć na mokrom tlu.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime