(FOTO) Jama Stranjani zatvorena: Prelazak u drugi pogon ili otkaz

Pogon Stranjani RMU Zenica, zvanično je saopćeno, biće zatvoren.

Radnici su iza 11 sati dobili obavijest od upravnika Asmira Đuga da će dobiti slobodno ponedjeljka kada se trebaju javiti u Stranjane da bi dobili preraspodjelu u Staru jamu ili Raspotočje.

Upravnik je kazao da nije bilo drugog rješenja i da ih je Uprava obavijestila da će onima koji u naredna tri dana ne potpišu pristanak da pređu u drugi pogon biti uručeni otkazi.

Ustvrdio je i to da je i pored svega uvjeren da jama Stranjani ima kapaciteta, ali da niko to nije htio da sasluša i prihvati.

10.55

Upravnik pogona Stranjani Asmir Đug vratio se sa razgovora u Upravi preduzeća i na zboru radnika treba da saopšti informaciju da će jama Stranjani biti zatvorena, a svi uposleni preraspoređeni u preostala dva pogina Rudnika mrkog ugla Zenica – Raspotočje i Staru jamu.

Svi rudari su napustili jamu tokom noći i čekaju gdje će preraspoređeni.

10.32

Upravnik pogona Stranjani Asmir Đug zajedno sa predsjednikom Sindikata nalazi se na pregovorima u sjedištu Uprave Rudnika mrkog uglja Zenica.

Prema riječima Amira Fetića, rudara treće smjene Stranjana, očekuje se povratak njihovih kolega sa pregovora poslije čega će se znati nešto više.

On tvrdi da u momentu kad smo razgovarali telefonski sa njim (oko 10.15 sati) protest još nije bio prekinut.

Prema izjavi v.d. direktora Rudnika Zenica Edina Pašića, svi rudari su napustili jamu i tamo se nalaze samo inspektori.

– Već u toku današnjeg dana izvršit ćemo preraspodjelu 165 radnika iz tog pogona u preostala dva pogona – Staru jamu i Raspotočje, kako smo sa sindikalnim predstavnicima i usaglasili prije dva dana, rekao je Pašić.