(FOTO) Obnovljena kapela ‘Sveti Arhanđeli’ u kojoj su posmrtni ostaci učesnika sarajevskog atentata

Foto: Pokop.ba

Na sarajevskom groblju Sv. arhanđela Mihaila i Gavrila sutra će biti predstavljena obnovljena kapela “Sveti Arhanđeli” u kojoj se nalaze posmrtni ostaci učesnika sarajevskog atentata iz 1914. godine.

Rekonstrukciju i obnovu tog značajnog spomenika kulture koji je godinama bio zapušten i devastiran inicirali su SPKD “Prosvjeta”, Srpska pravoslavna crkvena opština Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo koja je osigurala sredstva.

Kapelu je projektovao arhitekt i pilot-dobrovoljac iz Prvog svjetskog rata Aleksandar Deroko, koji se kao student u Parizu družio sa Picassom i Le Corbusieom.

Na ulaznom portalu kapele ispisana su imena Gavrila Principa, Bogdana Žerajića, Nedeljka Čabrinovića, Danila Ilića, Trifka Grabeža, Nedeljka Čubrilovića, Mihajla-Miška Jovanovića, Mitra Kerovića, Neđe Kerovića, Jakova Milovića i Marka Perina.

Kapela poznata i kao Kapela Vidovdanskih heroja čuva i sjećanje na pravoslavno groblje staro nekoliko vijekova, koje se nekada nalazilo na mjestu današnjeg Parlamenta BiH, u naselju Donja Hiseta.

Spomenik je izgrađen 1939. godine, saopćeno je iz SPKD “Prosvjeta”.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime