(FOTO) Skinuli ste aplikaciju celeb sličnosti? Pripazite je li vam novac i dalje na računu

Foto: Screenshot

Aplikacija Gradient nova je u nizu aplikacija koja korisnicima govori na koju slavnu osobu sliče, a za kojom su poludjeli milioni ljudi širom svijeta. Aplikacija nastala u septembru ove godine nije bila pretjerano popularna sve dok je nije na svom Instagram Storyju objavila Kim Kardashian.

Odmah nakon toga popela se na vrh najpopularnijih aplikacija, imala je više od osam miliona skidanja i na Apple Storeu i na Google Playu.

Aplikaciju koja stvara kolaž od četiri slike kroz koje vas pretvara u slavnu ličnost na koju navodno sličite promovirale su i ostale članice klana Kardashian-Jenner, a sve uz oznaku da su njihove objave sponzorirane.

Kompanija koja stoji iza aplikacije zove se Ticket to the Moon, Inc. i Gradient je ujedno i jedini proizvod te kompanije. O Ticket to the Moon, Inc. ima veoma malo informacija online. Mashable piše da su kompaniju 2018. osnovali Vladyslav Urazov i Bogdan Matveev.

I dok su ostale slične aplikacije, poput nedavnog hita FaceApp, korisnike zabrinjavale zbog mogućeg kršenja privatnosti i korištenja privatnih podataka u komercijalne i druge svrhe, iz Gradienta tvrde da kod njih fotografije i ostali podaci ostaju isključivo u vlasništvu korisnika te da ih ne dijele trećim strankama.

No, postoji jedan drugi problem.

Naime, aplikacija korisnike navodi na mjesečnu pretplatu koja se automatski obnavlja i korisnika košta oko 35 KM.

To se događa zato što prilikom skidanja aplikacije korisnici pristaju na trodnevni “free trial”. Nakon ta tri dana, aplikacija automatski kreće s naplatom mjesečne pretplate.

Brojni korisnici su se već požalili na društvenim mrežama.

 

View this post on Instagram

 

Screw you #Gradient

A post shared by Jimmy Kimmel (@jimmykimmel) on

“Gradient aplikacija mi je naplatila 19,99 dolara”, “Skinula sam besplatnu aplikaciju koja mi je upravo odnijela 20 dolara”, “Glupo netočno sranje mi je reklo da sličim na Selenu Gomez i odnijelo mi lovu”, “Ona glupa Gradient aplikacija mi odnijela lovu, a Apple mi je ne želi vratiti”, samo su neke od pritužbi korisnika.

Mashable piše da je Gradient, otkad je postao najpopularnija aplikacija na Apple Storeu i Google Playu, donio zaradu od oko 1,1 milion dolara, a nagađa se da bi se ta cifra uskoro mogla povećati, čim još više “free trial” perioda počne istjecati.

Pa nakon što saznate na koga kao sličite, pripazite…