(FOTO) Tradicionalnom manifestacijom “Mostar ne zaboravlja prijatelje“, obilježena 15. godišnjica obnove Starog mosta

Foto: Adisa Herco

Tradicionalnom manifestacijom “Mostar ne zaboravlja prijatelje“, u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju, obilježena je 15. godišnjica obnove Starog mosta.

 

Laureat Međunarodne nagrade „Mostar Peace Connection“ mostarskog Centra za mir i multietničku saradnju, ove godine je generalni sekretar Ujedinjenih naroda, António Guterres.

Nagradu je u njegovo ime preuzela rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda Sezin Sinanoglu.

Do sada su ovo priznanje dobili između ostalih Nelson Mandela, Vaclav Havel, Alois Mock, Jacques Chirac, Muhamed ElBaradei, Irina Bokova, Luciano Pavarotti, Sulejman Demirel, Stjepan Mesić, Ivica Račan, Keneth Scott, Serge Bramertz, Carmen Agius i brojni drugi laureati iz svijeta.

Posebne Povelje večeras su uručene Memorijalnom centru Potočari za kontinuirani doprinos borbi za istinu, insistiranju na otkrivanju sudbine nestalih Srebreničana i kažnjavanju zločina, te, posthumno, prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću za ogromnu podršku projektu obnove Starog mosta – kao spomenika mira oko kojeg se okupio cijeli svijet.

Povelju Memorijalnom centru Potočari i Udruženju majke Srebrenice uručio je premijer BiH Denis Zvizdić.

Uručena je i nagrada “Mimar mira“, zaslužnim pojedincima koji su svojim ličnim angažmanom promovirali univerzalne vrijednosti dobra, mira, tolerancije i suživota i dali doprinos u afirmaciji Mostara i Bosne i Hercegovine.

Večeras su te nagrade dobili premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ali i članovi ratnog Predsjedništva i oni koji su obavljali značajne poslove u najtežim ratnim trenucima.

Među dobitnicima su Tatjana Ljujić Mijatović, Ivo Komšić, Miro Lazović, Jovan Divjak i Mirko Pejanović.

Nagrade su dobili i Ivan Prskalo, Don Ante Ledić, Zlatko Dizdarević, Emir Zlatar, Ajla Delkić, Edita Đapo. Ali i oni koji su kroz sport sport promovirali Mostar, njegov duh i zajedništvo – posthumno Nenadu Ćeći Bijediću, te Semiru Tuci, Seadu Kajtazu, Marijanu Kvesiću, Enveru Eni Novakoviću i Lorensu Listi.

“Mimari mira“ su i Edin Batlak, Admin Hasić, Sanel Kajan, Salko Pezo, Ahmed Džubur, Sead Mulahasanović, Nedžad Maksumić, Miralem Kolečić, posthumno Mustafa Selimović, te Tibor Vrančić, Zdenko Bošković, Smail Špago i posthumno Ismail Braco Čampara.

Posebnu nagradu za Potočare dodijelio je Denis Zvizdić koji je prilikom obraćanja poručio da je za sve nas Srebrenica simbol stradanja nevinih koja će nas uvijek podsjećati na genocid.

“Zločinci koji su ubili nevine imaju imena i moraju odgovarati. Mi Srebrenicu ne smijemo nikada zaboraviti”, zaključio je.

Prisutnima se obratila i Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” koja je istakla da su “Potočari posebno mjesto i da nišani u istom govore sve.”

Mimar mira dobio je Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

“Ova nagrada je najveća do sada. ovaj most svjedoči o istrajnosti ljudi na ovom prostoru”, ističe Novalić.

Don Anto Ledić, župnik novotravničke župe Presvetog Trojstva ističe kako je ovo priznanje za njega najvažnije do sada.

“Majke Srebrenice, znamo da ste vi izgubile svoju djecu ali znajte da zauvijek imate nas. Drago mi je da sam Mimar mira. Ovo priznanje za mene je najvažnije do sada”, kazao je.

 

 

Autor: Adisa Herco/TV1