(FOTO) U Sarajevu otkrivene najsavremenije i najveće laboratorije za proizvodnju droge: Poznata imena uhapšenih

Foto: MUP KS

Jučer su preduzimajući operativno – taktičke mjere i radnje na realizaciji akcije kodnog naziva “LABOS”, policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga – Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu, a uz saglasnost i pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, izvršili pretres kuće koju koristi E.B, na području općine Ilidža.

 

Kako piše Oslobođenje, tom prilikom je E. B. oduzeto 350 stabljika marihuane, koje je E.B. skupa sa još jednom sobom čiji identitet je poznat policijskim službenicima, zasadio i uzgojio radi proizvodnje i prodaje opojne droge marihuane.

Pronađena je i jedna opremljena laboratorija za “in dooor” uzgoj marihuane (separatori, filteri, termostati, navodnjavanje, ventilatori, razvodne ploče sa osiguračima, vremenskim relejima i satom, rasvjetna tijela i dr.) koja je opremljena radi uzgoja marihuane i proizvodnje droge.

Također, pronađeni su i dvije kutije sa marihuanom, drobilica, vrećica sa amfetaminom, šest PVC bočica sa hemikalijama za pospješivanje rasta biljaka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru, jedan pištolj, četiri metka i šest umjetničkih slika koje potiču iz krivičnog djela.

Na području općine Ilidža, izvršen je pretres i A.P, i tom prilikom kod njega je pronađena i oduzeta jedna PVC vrećica sa marihuanom i mobilni telefon.

Izvršenim pretresom kuće i garaže, na području općine Ilijaš, koju A.P. koristi sa osobom, za kojom se traga, od A.P. su oduzeti dijelovi za laboratoriju za “in door” uzgoja marihuane, i to: 81 separator, 416 PVC saksija, četiri cilindrična filtera zraka, termostati, dva samonosiva ventilatora, 72 električna transformatora, četiri šperovane kutije sa ventilatorima, ugradbeni ventilator, 51 sjenilo sa električnim grlima, 21 reflektor, top za topli vazduh, više desetina metara električnih kablova ranih veličina, 24 komada fleksibilnih ventilacionih crijeva različitog promjera i dva ključa za cilindričnu bravu i dr.

– Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”, E.B. i A.P su lišeni slobode i nakon kriminalističke obrade predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, dok se za trećom osobom, čiji je indentitet poznat policijskim službenicima, intenzivno traga, saopštili su iz Uprave policije MUP-a KS.

Napomenuli su da se radi o najsavremenijim i najvećim laboratorijama i opremi za laboratorije, koji su, do sada pronađeni na području Kantona Sarajevo, a čija vrijednost zajedno sa oduzetom drogom iznosi oko 250.000 KM.

– Svojim djelovanjem policijski službenici su spriječili navedene osobe u daljoj proizvodnji, prodaji i konzumiranju droge, zaključili su u saopćenju iz Uprave policije MUP-a KS.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došlo Oslobođenje, radi se o Elvisu Brajloviću i Adisu Poturkoviću.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime