(FOTO) Uzbudljive i ekstremno opasne vratolomije: Ifflande i Popovici najbolji u Mostaru

Red Bull Cliff Diving 2019. na Starom mostu u Mostaru, u prisustvu deset hiljada posjetilaca okončan je trijumfom Rhiannane Ifflande iz Australije u ženskoj i Constantina Popovicija iz Rumunije u muškoj konkurenciji. U uzbudljivim i ekstremno opasnim vratolomijama učešće je ovog puta uzelu ukupno 14 skakača i 10 skakačica.

Drugo mjesto u ženskoj konkurenciji zauzela je Eleanor Townsend Smart iz Sjedinjenih Američkih Država, dok je Lysanne Richard iz Kanade, bila trećeplasirana. Srebrnu medalju kod muškaraca osvojio je Gary Hunt iz Velike Britanije, a bronzu Jonathan Paredes iz Meksika. Zanimljivo, Popovici je tek drugi skakač u historiji Cliff divinga koji je dobio pet desetki za svoj skok.

Pet desetki za Rumuna

Nakon dvije serije još u petak, skakači su za danas ostavili najzahtijevnije skokove iz svog programa, u kojim su hiljade gledalaca na plataou ispod Starog mosta zaista mogli uživati. Pobjednica u kategoriji žena nije krila zadovoljstvo.

– Konačno pobjeda u Mostaru! Prezadovoljna sam. Imam cilj pobijediti i na posljednjoj stanici. Idem u Bilbao sa ambicijama da sezonu okončan sa sedam trijumfa. Trenirat ću i sve ću posvetiti još jednom uspjehu. Tako je bilo i pred polazak za Mostar. Rasterećena sam, to je najvažnije, kazala je Ifflande.

Fenomenalnim skokom u drugoj seriji Constantin Popovici popeo se na tron u Mostaru. On je prvi skakač nakon Hunta koji je za jedan skok dobio desetke svih pet članova žirija. Tako se na najbolji način vratio skokovima, nakon što je u prošlom kolu pauzirao zbog povrede.

image
SKOK GARYJA HUNTA

– Istinski sam sretan i ponosan. Posebno na drugi skok. To je nešto što sam ranije imao u glavi. Rekao sam: “Ovo je trenutak da napravim skok za pamćenje”. Tako je bilo na kraju. Posebno sam sretan što sam se spektakularno vratio nakon pauze, rekao je nakon drugog skoka.

Osvrnuo se i na pet “desetki”.

– Nisam očekivao baš pet desetki. U trenutku kada sam upao u vodu nisam bio siguran da li je to ono što sam bio zamislio. Kada sam izronio i vidio ocjene znao sam da sam uspio. To je bilo upravo ono što sam priželjkivao, dodao je.

Danas osvojim drugim mjestom, Britanac Gary Hunt zadržao je prvo mjesto u ukupnom skoru. U drugoj seriji u Mostaru Britanac nije skočio onako kako se očekivalo, nije dobio ni pet desetki, ali je zbir ocjena koje je dobio ipak bio dovoljan za drugo mjesto.

– Sve se odvija prema planu. Idemo dalje. U Mostaru je kao i svaki put dosad bilo fenomenalno. Ovdje su ljudi prijatni. Rado ćemo doći i naredne godine, poručio je.

image
DESET HILJADA POSJETILACA ISPOD STAROG MOSTA

Svojim nastupom djelimično zadovoljan bio je David Colturi. Požalio se na probleme koje ima tokom cijele sezone.

– Imam fizički zaostatak i to mi svaki put napravi probleme. Danas je bilo OK. Odraz je bio dobar, dobro sam se i okrenuo. Ipak, kasnije sam gledajući snimak shvatio da sam se prerano okrenuo i malo se izgubio. Dobro je, ipak, na kraju, rekao je.

Još uvijek nije siguran da će skakati i u narednoj sezoni.

– Bit će teško ostati unutra. Neizvjesno je. Vidjet ćemo… U Bilbao idem napraviti što je moguće bolji rezultat, dodao je.

Orlando Duke i ove godine imao je emotivan susret sa Mostarom i Mostarcima. Kolumbijac je u grad na Neretvi počeo dolaziti još prije dvadesetak godina, kada je tokom mostarskih skokova u revijalnom dijelu izvodio egzibicije. Otad je u posebnoj vezi sa gradom i često je gost Kluba skakača u vodu Mostari. Sa Starog mu je, kaže, poseban osjećaj skakati, ali i istovremeno posebno teško, priznao je.

– Kada se skače sa zgrada ili stijena, onda imamo orijentire i sve je lakše. Sa Starog je drugačije. Ovdje je potrebna duboka koncentracija, izjavio je Duke nakon skokova.

image
ČEH NAVRATIL MEĐU NAJBOLJIMA I OVE GODINE/ADNAN DEMIĆ

Komšić u publici

Mostar su i ove godine na dan skokova posjetile hiljade turista, među kojim svakako najveći broj zaljubljenika u ekstremne sportove iz ostalih bh. gradova. Nakon nedavnih mostarskih skokova na kojim je naslov najboljeg odbranio Lorens Listo, i danas je u svečanoj loži na platou Starog mosta boravio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Pomno je u društvu Ahmeda Džubura i upravo legendarnih skakača Alice Jakirovića, Mirsada – Dede Pašića i Lorensa Liste, pratio svaki današnji skok. U zabavnom dijelu manifestacije organizovano je deset koncerata na pet scena u Starom gradu, a danas je na relaciji Sarajevo – Mostar saobraćala i posebna linija talgo voza.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime