(FOTO/VIDEO) Radnici iz Banovića na protestima u Sarajevu: “Država je od mene napravila socijalni slučaj, Dođe mi da se ubijem”

Foto: Slađan Tomić/TV1

Trenutno se u Sarajevu održavaju prostesti na kojima više od 15 radnika Borca iz Banovića iskazuje nezadovoljstvo jer nisu uspjeli ostvariti svoja radnička prava.

Kako ističe predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzla Sakib Kopić, zahtijevaju da se za 13 radnika banovićkog Borca uplate svi zaostali doprinosi.

“Tražimo da se ljudima uplati zdrastveno i penziono osiguranje kako bi isti mogli ostvariti pravo na penziju. Za pet radnica je uplaćeno penziono 72.000 KM od strane FBiH, ali Vlada TK nije uplatila zdravstveno u iznosu 22 hiljade. Kanton je odbio uz obrazloženje da je firma od federalnog značaja. Ovo je ostao jedini način borbe za ostvarenje radničkih prava.”

Rješenja ni na pomolu

Nazifa Đerzić, radnica Borca, također ističe kako je stekla uslove za penziju, ali da rješenja za ostvarivanje iste još uvijek nema.

Foto: Slađam Tomić/TV1

“38 godina radnog staža i 8 mjeseci. Ide 2020. i još uvijek nemam primanja. Već dugo smo na birou i stekli smo uslove za penziju. Vlada FBiH uplatila je staž, dok Vlada TK neće da uplati zdravstveno osiguranje. Gdje god smo došli svi kažu ‘niste naša adresa.’ Ja ne trazim tuđe. Tražim moje, ono što sam zaradila. Rješenja ni na pomolu. Smiju nam se. Danas smo došli da pitamo vladu čiji smo. Kad smo radili, radili smo za sve.”

Refija Bosnakić izjavila je da na zdrastveno osiguranje čeka od novembra prošle godine.

Foto: Slađam Tomić/TV1

“Čekam od Tuzlanskog kantona zdrastveno od novembra. Država je od mene napravila socijalni slučaj. Primanja su mi 0 KM. Živim od ničega. Sve mi se odrazilo na zdravlje. Oči, kičma, mozak,… sve. Živim od milostinje. Dođe mi da se ubijem.”

Prethodno su najavili da će nekoliko predstavnika radnika ostati pred zgradom Vlade FBiH sve do ispunjenja zahtjeva, javlja Slađan Tomić, reporter TV1.

 

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime