(FOTO+VIDEO) Ne budite konzumenti, budite znalci: TV1 otkriva tajne ‘pića istine‘ – vina

Foto: Koje vino je za kojeg klijenta, uposlenici Dekanter vinoteke mogu procijeniti po izgledu i kratkom razgovoru sa gostom/Oslobođenje

Bosanskohercegovačka vina izuzetno dobro kotiraju među ljubiteljima vina, a razlog tome je odličan kvalitet i pristupačna cijena

In vino veritas, in aqua sanitas, tako su govorili stari Latini. Smatrali su da u vinu leži istina, a u vodi zdravlje. Izreka, pogotovo njena skraćena verzija, insuinirala je da je osoba pod utjecajem vina, odnosno alkohola, spremnija reći istinu i obznaniti svoje skrivene čežnje.

Iskrenost jeste nuspojava konzumiranja vina, ali ono se ipak ne konzumira samo da bi se razvezao jezik, već iz ljudske želje i potrebe za osjećanjem punoće okusa i snage prirode.

Iako pivo i viski stoljećima privlače pažnju entuzijasta, oko samog vina je isprepletena zamršena mitologija. Pitanja su mnoga: kako se vino pravi, skladišti i sipa, koje vino odgovara kojoj vrsti hrane, kako razlikovati odlično od dobrog od lošeg vina. Moderni vinski hramovi su vinoteke, a jedan od njih nalazi se u srcu Sarajeva i nosi naziv Dekanter. Ova vinoteka je nazvana po posebnoj vrsti zaobljenih posuda koje se koriste za serviranje vina – bez dobrog majstora i dekantera teško je servirati vino na najprofinjeniji način.

Foto: Menadžer Dekanter vinoteke, Dino Kantardžić/Oslobođenje

Menadžer vinoteke Dekanter Dino Kantardžić objašnjava nam da se u vinoteku dolazi prvenstveno zbog ugođaja, ali i raznovrsnosti vinske ponude.

“U svakom restoranu i kafiću postoji lista vina, ali ako ih je u restoranu 50 vrsta, u vinoteci ih ima stotinu”, govori Kantardžić na početku našeg razgovora.

 

Foto: U ponudi Dekanter vinoteke su desetine različitih vina iz svih dijelova svijeta/Oslobođenje

Upitali smo menadžera Dekantera koje vrste vina postoje i šta ih razlikuje. Iako nam je na početku šaljivo rekao da je razlika između vina to što je jedno bijelo, a drugo crno, u nastavku razgovora pojasnio nam je da podjela vina ide na osnovu različitih parametara, od regiona, godišta, vrste grožđa, pa čak i cijene. Popularna je i podjela na vina ‘novog’ i ‘starog’ svijeta.

“U Dekanter vinoteci nudimo vina iz Francuske, Argentine, Čilea i Italije, između ostalih”, govori Kantardžić.

Foto: Dekanter vinoteka nalazi se u strogom centru Sarajeva/Oslobođenje

Bijela i crvena bosanskohercegovačka vina su na samom vrhu popularnosti vinske ponude Dekanter vinoteke. Kantardžić objašnjava da to nije slučajnost. Radi se o izuzetno kvalitetnim, a cijenom pristupačnim vinima. Naša vina najčešće traže turisti, ljubitelji vina iz stranih zemalja.

“Stranci hvale mnogo vina iz Bosne i Hercegovine i više žele piti naša vina. To su vina sa kojima radimo mi i mnogi u Sarajevu. Izuzetno kvalitetna vina, nisu skupa, pristupačna su svima. Mogu ne samo ja da ih pohvalim, već ih hvale i gosti“, na završetku našeg razgovora kaže Kantardžić.

Autor: Arnel Šarić