FUP: Hvala svim građanima BiH

Foto: RTV Vogošća

Federalna uprava policije u dosadašnjem periodu nije bila u mogućnosti izvještavati javnost i pružati informacije vezane za mjere i radnje koje je poduzimala iz svoje nadležnosti, u cilju pronalaska i dokumentovanja izvršioca krivičnog djela “Ubistvo” nad policijskim službenikom Federalne uprave policije Mahirom Begićem, koje je počinjeno od strane lica Edin Gačić, s obzirom da su aktivnosti ove Uprave bili na najvišem nivou i zbog toka istrage nismo bili u mogućnosti davati više detalja.

“Podsjećamo javnost da je Edin Gačić, koji je bio u bjekstvu od 04.02.2019. godine kada je u mjestu Podorašac kod Konjica lišio života lice Saud Sultanić, dok je dana 09.02.2019. godine Gačić lišio života policijskog službenika Federalne uprave policije Mahira Begića, koji je radio na redovnom osiguranju Centra za obuku Suhodol, kod Tarčina”, navodi se u saopćenju Federalne uprave policije.

Dodaju da Federalna uprava policije na čelu sa zamjenikom direktora Ensadom Kormanom, ovim putem, kao prvo želi da se zahvali svim građanima Bosne i Hercegovine, prvenstvo na njihovoj hrabrosti da se suoče sa teškim danima koji su iza nas.

“Uprava policije izražava veliko poštovanje prema građanima, koji su svojim aktivnim doprinosom, kroz davanje informacija o samom licu Edinu Gačiću na osnovu kojih je pravljen profil potraživane osobe, tako i o svakodnevnom pružanju informacija o potencijalnom kretanju istog, uveliko doprinijeli napretku u određenim segmentima istrage”, istakli su u saopćenju FUP-a.

Zahvaljuju se građanima na iskazanom povjerenju da će policijske snage, u svakom trenutku, biti opredijeljeni da osiguraju ličnu i imovinsku sigurnost svih građana Bosne i Hercegovine, kao i mnogo puta do sada.

“Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i uz saradnju ostalih kantonalnih tužilaštava, te veliku podršku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalne Uprave civilne zaštite, Državne agencije za istrage i zaštitu, i Granične policije BiH kontinuirano od 09.02.2019. godine poduzimali mjere i radnje na pronalasku potraživanog lica”, rekli su iz FUP-a.

U sklopu navedenih aktivnosti, angažovana su sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva, kao i ljudski kapaciteti kako Federalne uprave policije, tako i svih ostalih sigurnosnih i drugih institucija koje su dale svoj nemjerljiv doprinos u lociranju navedenog lica. Izuzetan doprinos u ovim aktivnostima imala je i Obavještajno sigurnosna agencija BiH sa svojim kapacitetima.

Dana 12.02.2019. godine osumnjičeni je od strane policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na lokalitetu naselja Košćan kod Hadžića, nakon razmjene unakrsne vatre, lišili života lice Edin Gačić, a kojom prilikom je jedan od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zadobio lakše tjelesne povrede, te je nakon devet dana okončana najopsežnija potraga za jednim licem u novijoj historiji ove države.

 

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime