Godina dana od ubistva Davida Dragičevića

Foto: DW
Samo dvije prijave protiv policije su podnijeli građani, što je daleko od stvarnog broja žrtava policijske brutalnosti

Danas se navršava godina od ubistva Davida Dragičevića, mladića iz Banje Luke za čiju sudbinu je saznao cijeli svijet. Njegovi roditelji su zbog tapkanja istrage u mjestu i zataškavanja dokaza od vlasti u RS-u odlučili sina sahraniti drugi put, a druga sahrana je obavljena u petak, u austrijskom gradiću Wiener Neustadtu. Mnogo toga se izdešavalo u Republici Srpskoj za ovu godinu. Davor Dragičević, otac ubijenog mladića, nakon skandalozne pres-konferencije 26. marta 2019. u Banjoj Luci odlučno je krenuo u privatnu istragu o ubistvu sina, praćen velikim brojem građana i aktivista. Na toj konferenciji ubistvo Dragičevića predstavljeno je kao “zadesno”, a mladić je okarakterisan kao narkoman koji je kobne noći 18. 3. provalio u kuću Đorđa Rađena u naselju Lauš, za šta su novinari i aktivisti kasnije dokazali da je riječ o izmišljotini.

“Što je pobunjeni čovjek? Čovjek koji kaže NE. Ali, zato što odbija, on ne odustaje: to je također čovjek koji kaže DA od svojeg prvog poriva”, napisao je francuski filozof i pisac Albert Camus u svojoj esejističkoj knjizi “Pobunjeni čovjek”.

Taj pobunjeni čovjek, u našem slučaju Davor Dragičević, nije odustao od istine. Zbog toga se danas skriva od policije, a protiv njega je podneseno mnoštvo krivičnih prijava od izvršnih vlasti u RS-u. Klica pobune koju je Dragičević posijao u Banjoj Luci i RS-u tokom prošle godine je izrasla u masovni bunt građana nezadovoljnih zataškavanjem ubistva. “Pravda za Davida” je djelovala kao prizma kroz koju se prelamaju svi društveno-ekonomski problemi u najvećem gradu Republike Srpske, a možemo slobodno reći i cijele Bosne i Hercegovine.

Mnogi pobunjeni građani su Dragičeviću rekli “da” i zajedno s njim su kontinuirano izlazili na ulicu, tražeći da se otkriju nalogodavci i izvršitelji nepočinstva. Uoči oktobarskih izbora prošle godine, na velikom protestu su učestvovale desetine hiljada građana, a situacija je eskalirala krajem decembra 2018, kada je banjalučka policija potpomognuta Jedinicom za podršku RS-a brutalno razbila mirne proteste građana, opravdavši to zabranom okupljanja.

Vlastodršci u RS-u su vidjeli “da je vrag odnio šalu”, pa ova zabrana traje i danas. Izlasci na proteste mnoge su koštali radnog mjesta, a učešće na protestima ili članstvo u Facebook grupi Pravda za Davida kažnjavalo se premještanjem zaposlenika javnih ustanova u druge gradove. Od 27. 12. 2018. do 3. 1. 2019. Okružno javno tužilaštvo je od PU Banja Luka zaprimilo izvještaje protiv 11 osoba, potvrđeno je to za Oslobođenje iz ovog pravosudnog organa. S druge strane, samo dvije prijave protiv policije su podnijeli građani, što je daleko od stvarnog broja žrtava policijske brutalnosti. Mnogi od njih se vjerovatno nisu usudili prijaviti nasilje policije iz straha za ličnu sigurnost. Ombudsmen za ljudska prava BiH nam je saopštio da je registrovano ukupno 18 predmeta u kojima su Ombudsmeni Bosne i Hercegovine postupali, a koji se odnose na dešavanja povodom tragične smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke.

Od tog broja Ombudsmeni Bosne i Hercegovine po službenoj dužnosti otvorili su pet predmeta, u kojima se spominju upotreba sredstava sile prema novinarima, sloboda okupljanja grupe Pravda za Davida, ispitivanje zakonitosti i pravilnosti postupanja policijskih službenika prilikom privođenja, dovođenja i saslušanja lica u Policijskoj upravi u Banjoj Luci…

Nema povratka

“Pravda neće doći, montiraće nam neki proces kao Memiću, pa čekaj…”, rezignirano je kazao Davor prije nekoliko dana, uvidjevši apsurd trenutnih okolnosti u kojima je on bjegunac, a nalogodavci i izvršioci ubistva njegovog sina uživaju u blagodatima sistema koji ih štiti.

Njegov brat u nevolji Muriz Memić duže od tri godine čeka na rasvjetljavanje ubistva svoga sina Dženana Memića. Obojica intuitivno znaju da “apsurd nije kraj, nego tek početak”, da se još jednom pozovem na Camusa. Oni su krenuli u bitku iz koje nema povratka, a kakav god ishod da bude, barem će znati da su pokušali sve.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime