Grad Visoko: Da li iz budžeta ZDK treba finansirati rad političkih stranaka ?

Foto: Amra Babić/Ilustracija

Na inicijativu gradonačelnice Visokog Amre Babić o preusmjeravanju sredstava u budžetu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) za 2019. godinu, na način da se sa pozicije za finansiranje političkih stranaka zastupljenih u Skupštini ZDK sredstva preusmjere na poziciju novčana pomoć za nezaposlene porodilje, do danas nije stigao službeni odgovor, niti su pokrenute zvanične aktivnosti – saopćeno je iz Pres-službe Grada Visoko.

U saopćenju napominju da se u zadnjih deset godina iz budžeta tog kantona u kontinuitetu isplaćuje iznos od 400.000 KM godišnje za rad političkih stranaka.

Dodaju da „novac već godinama dogovorno dijele parlamentarne stranke, a najvećim dijelom SDA i SDP, sa najvećim brojem zastupnika u Skupštini Kantona“.

“Dodamo li ovom iznosu finansiranje sa drugih nivoa vlasti, korištenje društvenih prostora bez naknade i ostale indirektne načine pribavljanja sredstava, političke stranke zasigurno su jedan od najvećih budžetskih potrošača”, navodi se u saopćenju.

Napominje se da od aktuelne Vlade ZDK očekuju pozitivne iskorake i promjene, „posebno imajući u vidu činjenicu da je budžet ZDK za 2019. opterećen sa 18,5 miliona KM postojećih kredita uz skoro tri miliona KM kamate, te planirano novo zaduženje kod komercijalnih banaka u iznosu od 27 miliona KM“.

“Dodatno, budžet ZDK terete tužbe budžetskih korisnika koje po pravosnažnim presudama iznose više od 300 miliona KM uz pritisak za njihovu isplatu od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Da li postoji politička pamet koja će se u ovom trenutku odreći sredstava za finansiranje političkih stranaka iz budžeta ZDK”, navode iz Press-službe Grada Visoko.