Građanski savez: Poziv da se otkaže bh. povorka su pozivi na pravno, a možda i pravo nasilje i uzimanje zakona u svoje ruke

Foto: Oslobođenje

“Povodom primitivnih poziva da se prva bh. povorka ponosa otkaže, uz implicitne prijetnje sigurnosnim problemima, od strane vladajuće stranke Narod i pravda, Građanski savez (GS) ovim putem ponavlja punu podršku organizatorima i osuđuje pozive na otkazivanje, prenosi Oslobođenje.

Naime, GS smatra da je vladavina prava tekovina koju mogu bez diskriminacije uživati svi građani i građanke”, saopćili su iz Građanskog saveza te istakli: “Anticivilizacijski poziv da se otkaže Bh. povorka su pozivi na pravno, a možda i pravo, nasilje i uzimanje zakona u svoje ruke.

“Otkazivanje bh. povorke ponosa je voda na mlin dušmana Sarajeva i naše domovine koji uporno hoće da svijetu objasne da smo mi konzervativna, zatucana, neslobodna sredina u kojoj nema vode, zrak je kvaliteta onog u Pjongjangu i manjine imaju položaj kao u teokratskom režimu koji NiP očito priželjkuje. NiP upravlja ključnim procesima u KS u zadnjih 10-k godina. Sve su dali od sebe da zakoče napredak u Sarajevu i očito je da su i u ovoj koaliciji tu da bi spriječili da Sarajevo bude moderan, svjetski grad u kojem je dobrodošao svako ko dijeli vrijednosti civilizovanog svijeta. Pozivamo koalicijske partnere NiP da ovaj sramni ultra-desničarski prijedlog odbiju i disciplinuju primitivce u svojim njedrima. Sarajevo je uvijek bilo, i ostaće oaza slobode, mjesto gdje sve manjine mogu živjeti bez straha od nasilja i prijetnji nasiljem”, poručuju iz Građanskog saveza.

Na kraju, GS poziva sve progresivne i civilizovane snage u BiH da stanu u zaštitu sloboda naših sugrađana i sugrađanki da mirno prošetaju svojim gradom onako kako oni misle da treba”, naveli su iz GS-a.

Iz Naroda i pravde su danas, pozvali organizatore da odustanu od organizovanja povorke ponosa.