Hashim Thaci: Ne dolazim u Sarajevo, vrijeme je da BiH prizna Kosovo

Foto: Anadolu Agency/Arhiv

Premijer Kosova Hashim Thaci je u intervjuu za Vijesti.ba poručio kako je krajnje vrijeme da BiH prizna Kosovo.

Thaci je u intervjuu govorio o odnosima dvije zemlje, promjenama granica na Balkanu, evropskom putu BiH i Kosova, kao i razlozima zbog kojih neće doći na godišnju konferenciju EBRD-a u Sarajevo.

Kako ocjenjujete trenutne odnose između Kosova i BiH?

THACI: Odnosi između Kosova i BiH su na neprihvatljivo niskom nivou. Kao dvije države, sa sličnom prošlošću, sa istim aspiracijama za članstvo u NATO i u EU, mi moramo biti strateški partneri. Na žalost, mi još nismo priznali jedni druge, ili tačnije, BiH još nije priznala Kosovo. Trebaju nam vize da putujemo u naše zemlje. Zamislite, građanima Kosova danas je lakše da putuju u Srbiju nego u BiH. Ovo je neprihvatljivo i moramo da radimo zajedno da što prije poboljšamo odnose između naše dvije države, počevši sa priznavanjem Kosova.

Jedno od najaktuelnijih pitanja u posljednjih nekoliko mjeseci je ono o promjenama granica i razmjeni teritorija između balkanskih država. Kako gledate na to i koliko je to opasno?

THACI: Kosovo se založe za otvaranje granica na cijelom Balkanu, nalik na granice u Evropskoj Uniji. Ovo je jedini put naprijed za sve naše zemlje – saradnja, dobri odnosi, slobodan protok ljudi i roba i integracija u EU i NATO.

Na nedavnom samitu u Berlinu njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron su jasno poručili kako je promjena granica završena i da Evropa ne želi crtanje granica po etničkom principu. Kako ocjenjujete to?

THACI: Poruka i kancelarke Merkel, i predsjednika Macrona, kao i svih lidera Evropske Unije, je da zemlje Zapadnog Balkana moraju da riješe sva otvorena pitanja prije nego što postanu dio Evropske Unije. To se ponovilo i u Berlinu. Kad je pitanje, granica, kao Kosovo mi smo uspeli da zaokružimo demarkaciju granice sa Sjevernom Makedonijom i sa Crnom Gorom. Ostaje nam da završimo demarkaciju i sa Srbijom.

Nakon samita u Berlinu gospodin Vučić i gospodin Dačić su izjavili kako je Srbija u Berlinu bila usamljena i da su svi protiv nje. Kako gledate na takve žestoke reakcije?

THACI:Sastanak u Berlinu signalizira povratak Njemačke i Francuske direktno u zbivanja u našem regionu, uključujući i dijalog između Kosova i Srbije. Ovo je dobar znak za sve one koji se zalažu za trajni mir i stabilnost u Balkanu. Sastanak nije bio ni protiv jedne države i u korist jedne druge države, nego u korist svi zemalja regiona i šire.

Da li je moguće ova pitanja oko granica na Balkanu riješiti bez podrške SAD-a?

THACI: Nisu u pitanju granice nego trajni mir i stabilnost na Balkanu i naša Euro-Atlantska budućnost. BiH i Kosovo znaju najbolje da bez aktivne uloge SAD-a nema trajnog rješenja za pitanja koje su još otvorena u našem regionu.

Gospodine Thaci, zašto niste došli na konferenciju EBRD-a u Sarajevo?

THACI: Sa zadovoljstvom sam gledao na mogućnost da budem u Sarajevu na sastanku EBRD-a. Na žalost blokade koje postoje između BiH i Kosova, naročito kada je u pitanju slobodno kretanje ljudi, je onemogućilo da na vrijeme putujem u Sarajevo i učestvujem na ovom važnom sastanku EBRD-ja. Zato insistiram da je krajnje vrijeme da Priština i Sarajevo nađu rješenja oko slobode kretanja. Znam da je u ranijim godinama EU pokušavala da pomogne na pronalasku rješenja. I mi kao Kosovo smo bili spremni da nađemo rješenje. Bilo bi stvarno neprihvatljivo da budemo u situaciji u kojoj EU ukida vizni režim Kosovu, da građani Kosova mogu da putuju slobodno po cijeloj Evropi, a da nemaju tu mogućnost da putuju slobodno u BiH, prenose vijesti.ba

Predsjednik Kosova Hashim Thaci odustao je od učešća na Samitu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se održava u Sarajevu od 7. do 9. maja, u okviru godišnjeg sastanka Upravnog odbora EBRD. Predsjednik Thaci je zahvalio EBRD-u na pozivu i jednakom tretiranju Kosova na ovom sastanku i izrazio je žaljenje što neće učestvovati, navodi se u saopštenju iz Predsjedništva Kosova, prenijela je Anadolu Agency (AA).

Dalje se obrazlaže da su jedini razlog za neučestvovanje predsjednika Thacija na ovom sastanku visokog nivoa, bilateralni odnosi između Republike Kosovo i Bosne i Hercegovine, koji su na najnižem mogućem nivou.

“Nasuprot političkoj volji i našoj državnoj spremnosti da imamo dobre komšijske odnose sa Bosnom i Hercegovinom i recipročnim priznanjem, nažalost, do danas ova volja, ne samo da nije priznata već je često i zloupotrebljena. Bosna i Hercegovina još uvijek nije priznala Republiku Kosovo i, na nesreću građana obje zemlje, ova zemlja još uvek na snazi drži vizni režim za građane Republike Kosovo. Paradoksalna je takva situacija u kojoj, i nasuprot krvavog rata koji se dogodio i nezavisno o tome što još uvijek nije postignut sporazum o normalizaciji, slobodno kretanje bez pasoša i bez viza funkcioniše između Kosova i Srbije, a s druge strane, Bosna i Hercegovina nastavlja da diskriminiše građane Kosova viznim režimom. Ne možemo da shvatimo kako Bosna i Hercegovina primijenjuje i kako se ponaša potpuno antievropski i grublje od same Srbije”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da “Kosovo ostaje posvećeno dobrom susjedstvu, regionalnoj saradnji i evroatlantskoj budućnosti, ali ne prihvata da iko potčinjava, niti diskriminiše Vijeća ministara BiH”.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime