Inspektorat Poljske za TV1 o izvozu mesa bolesnih krava

Foto: dnevno.hr

Nakon što je iz poljske klaonice “Elkopol” u više od 10 europskih zemalja izvezeno 2.700 tona sumnjive govedine, brojni mediji u BiH izvjestili su da je zaraženo meso stiglo u BiH i to putem mesne industrije Bajra.

Za TV1 su to demantovali iz odjela za komunikacije mesne industrije Bajra, zapriejtivši tužbama.

Minsiatr vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović potvrdio je tu informaciju rekavši da sporna klaonica nema dozvolu za uvoz u BiH, te da bi, sve i da je pokušala uvoz, kamioni s tim mesom bili vraćena sa granice.

TV1 obratila se glavnom inspektoratu Poljske koji je potvrdio od ranije pozante inforamcije i tako stavio tačku na špekualcije da se na policama u bh. mesarama i prodavnicama nalazi meso zaraženih krava.

Odgovor Inspektorata prenosimo u potpunsoti:

„Želio bih vas obavijestiti da u istrazi nije navedeno da je govedina obuhvaćena prijavom RASFF-a otišla na tržište Bosne i Hercegovine.“

Inače, BiH je tokom prošle godine iz Poljske uvezla mesa u vrijednosti  od  31.607.946  KM.

Skandal koji je potresao Europsku uniju, rezultat je rada novianra televizije Superwizjer koji su se krajem prošle godine na tri sedmice inflitrirali  u klaonicu “Elkopol”. Tom prilikom snimili su zastrašujuće snimke, bolesne krave su noću bez prisustva veterianra klali i odstranjivali dokaze bolesti.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime