Inzko: Nakon Makedonije, Srbije i Kosova, na red će doći i BiH

Foto: Agencije

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u intervjuu za DW kaže da prije Bonskih ovlasti odgovornost imaju domaća rješenje i da će nakon rješavanja problema oko imena Makedonije, spora Srbije i Kosova na red doći i BiH.

Na pitanje da li se radi o opredjeljenju da se ponovo vrati bonskim ovlastima ili je u pitanju neki trend povratku tome, Inzko je rekao da je „i jedno i drugo.“

„Malo je to i frustracija Međunarodne zajednice što stvari idu tako sporo i da ima tako malo domaćih rješenja. Neki zbog toga i razmišljaju da bi se možda trebalo vratiti Bonskim ovlaštenjima, ali kao posljednjoj mogućnosti. Prva mogućnost uvijek mora biti domaće rješenje i tek kada ono ne uspije treba primijeniti Bonska ovlaštenja. Mislim da su neke stvari otišle predaleko. Recimo izbori u Mostaru ili status Srba u Mostaru koji tamo zvanično ne postoje. Isto tako slučaj Sejdić-Finci traje deset godina. To je prosto predugo. Čak i ako nismo upravu, ljudi odlaze iz BiH pošto oni više nemaju vremena da čekaju”.

Odgovarajući na pitanje “šta kažu Amerikanci“, te da li SAD podržava da bude oštriji, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je odgovorio: “Amerikanci na svojoj agendi imaju 400 konflikata po cijelom svijetu, od Venecuele do Sjeverne Koreje. Što se tiče Balkana, osjetio sam da postoji redoslijed da se do kraja napravi posao. Da se završi posao u Makedoniji. Onda da se završi posao između Srbije i Kosova. Onda bi na red došla BiH”.
Koliko dugo to može potrajati?

“Želim što kraće, ali ne mogu ništa više reći”, rekao je Inzko, prenosi Patria.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime