Ispovijest putnika iz autobusa koji se zapalio kod Konjica: “Mogla su se otvoriti samo vozačeva vrata”

Foto: RAS Srbija/Radio Sarajevo

U večernjim satima u naselju Podorašac u blizini Konjica sinoć se zapalio autobus agencije “Globtur” koji je vozio na relaciji Dubrovnik-Sarajevo, te u potpunosti izgorio.

Vatrogasne ekipe iz Konjica uspjele su lokalizovati požar oko ponoći, a saobraćaj je bio obustavljen dok je trajalo gašenje požara.

Među putnicima u autobusu nalazila se i Elma Pašić iz Sarajeva koja je imala sreću da je sjedila na prednjim sjedištima autobusa sa svojim 12-godišnjim sinom.

“Sjedili smo naprijed i gledali film na mobilnom kada su putnici koji su sjedili pozada počeli govoriti: ‘Dim, dim, otvarajte!’ U tom trenutku su se ugasila svjetla i elektronika u autobusu je prestala raditi tako da se nisu mogla otvoriti nijedna vrata osim vozačevih na koja smo svi izašli”, ispričala je Pašić za Radiosarajevo.

Svi putnici su izlazili preko vozačevog sjedišta, provlačeći se pored volana i mjenjača, i svi su se nagutali dima. Kada su posljednji putnici izlazili, autobus se zapalio. Pašić je uspjela iznijeti svoje stvari koje su bile na sjedištu, obući se, ali nisu svi putnici imali tu sreću. Međutim, putnici koji su imali odjeću u ručnom prtljagu odlučili su je podijeliti sa ostalim putnicima u hladnoj noći u podnožju planine Ivan.

U međuvremenu, neki putnici su se nastojali odmaći od autobusa bojeći se da on ne eksplodira. Kako je autobus u potpunosti izgorio, brojni putnici su ostali bez stvari, među njima i turistkinje iz Azije, bekpakerka iz Kanade čiji je cijeli život stao u jedan ruksak koji je izgorio u autobusu.

Srećom, u autobusu nije bilo mnogo putnika. Putnici su pohvalili vozača koji je ostao pored autobusa nastojeći ugasiti požar.

Kako je navela Pašić, autobus kojim su se vozili najvjerovatnije je bio tehnički neispravan, a cijelo putovanje je bilo od početka čudno. Naime, u Mostaru su stali kako bi putnici prešli u novi autobus koji se zapalio u Podorašcu.

Pozitivno gledam na sve pa i na ovu situaciju koja se desila na povratku iz Dubrovnika za Zenicu 2. maja. Iz ovog crnila želim istaknuti nešto pozitivno. Svi smo živi i zdravi i to je najbitnije u svemu ovome, ali ovu priliku želim iskoristiti da se zahvalim našem vozaču iz Kaknja koji je tek počeo raditi u Globtur agenciji, koji je odvalio vrata da bi putnici izašli i vraćao se protivpožarnim aparatom gasiti vatru u pokušaju da spasi naše stvari, ne razmišljajući o ugrožavanju svoga života. Ostao je sa nama do kraja i prilazio svima brineći se za nas. Zaista hvala na tome, i smirivanju cijele situacije koja itekako nije bila jednostavna u tim kasnim satima”, kaže Ajla Halač iz Zenice.

Zbog materijalne štete koja je nastala, pojedini putnici tražili su odštetu od agencije javljajući se pravnoj službi agencije. Naime, svima su u potpunosti izgorjeli koferi. Iz ove agencije niko nije javio u toku današnjeg dana.

Podsjećamo, ovo nije prva nesreća u kojoj je učestvovao autobus navedene kompanije. Krajem prošle godine u prevrtanju autobusa “Globtur”, na magistralnom putu Gacko-Nevesinje, poginula su dva putnika, povrijeđeno je 17, od kojih petero teže.

Globturov autobus se zapalio takođe krajem prošle godine na magistralnoj cesti Mostar – Čitluk.

Takođe, sredinom septembra prošle godine autobus ove kompanije je učestvovao je u saobraćajnoj nesreći u Italiji kada je poginuo suvozač iz Kiseljaka, a u autobusu su se nalazili učenici koji su se vraćali s ekskurzije, prenosi Radio Sarajevo.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime