Afganistanski i talibanski predstavnici dogovaraju okončanje rata u Afganistanu

Sastanak, koji je održan u organizaciji Centra afganistanske dijaspore u Rusiji, nastavlja se i sutra.

Foto: Sefa Karacan - Anadolu Agency

Delegacija afganistanskih političara i talibanski predstavnici održali su sastanak u ruskoj prijestolnici Moskvi u cilju postizanja mira u Afganistanu.

Po okončanju sastanka objavljena je deklaracija u kojoj se navodi da talibanski lideri trebaju biti uklonjeni s međunarodnih crnih lista, te se pozivaju sve strane da osiguraju održivi mir u Afganistanu.

“Postignut je dogovor o nastavku konsultacija među narodom Afganistana, izražena je podrška pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država i talibana, te je usaglašeno da druge zemlje ne bi trebale intervenisati u Afganistanu”, navodi se u deklaraciji.

Dodaje se kako i međunarodna zajednica podržava mirovni proces u toj zemlji.

Učesnici sastanka su se složili da je potrebno otvoriti zvanični politički ured u Kataru.

Hanif Atmar, bivši savjetnik za sigurnost predsjednika Afganistana i kandidat za predsjednika, nakon sastanka novinarima je kazao da se pregovori trebaju voditi uz učešće i afganistanske vlade.

Muhammed Abbas Stanikzai, predstavnik talibanske delegacije, izjavio je da još nije određen datum za povlačenje američkih vojnika iz Afganistana.

“Još nije postignut dogovor o tome i konsultacije će biti nastavljene”, kazao je Stanikzai.

Sastanak, koji je održan u organizaciji Centra afganistanske dijaspore u Rusiji, nastavlja se i sutra. Cilj sastanka je postići dogovor dviju strana kako bi bio okončan rat u Afganistanu.

Sastanku su prisustvovali afganistanski političari i predstavnici talibana, bez učešća predstavnika afganistanske vlade. Planirano je da naredni krug pregovora bude održan u Kataru.