Akcija ‘Škorpion’: Slobode lišen policijski službenik Jedinice GP Bijeljina

Foto: tuzlanski.ba

Pripadnici Granične policije BiH, uz službenike Policije Brčko distrikta BiH i MUP-a Republike Srpske, učestvuju u operativnoj akciji “Škorpion” čije se završne aktivnosti danas realiziraju na području Bijeljine i Brčkog.

Akcija je usmjerena na prikupljanje dokaza, istraživanje i suzbijanje krivičnih djela iz oblasti organiziranog kriminala s akcentom na neovlašten promet oružjem i vojnom opremom i krijumčarenje ljudi i roba. Među brojnim aktivnostima zajedničkih policijskih timova pripadnici Granične policije BiH u saradnji sa službenicima Policije Brčko distrikta izvršili su pretrese, između ostalih i porodične kuće i vozila policijskog službenika Granične policije BiH.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “organizirani kriminal” u vezi s krivičnim djelom “neovlašteni promet vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene”, lišen je slobode M.B., policijski službenik Jedinice granične policije Bijeljina u činu policajac.

“Učešće u ovoj operativnoj akciji, uz kontinuitet suradnje s drugim policijskim agencijama i borbe protiv organiziranog i svih vrsta prekograničnog kriminala, još je jedan pokazatelj spremnosti Granične policije BiH na nultu toleranciju i borbu protiv korupcije, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Nedopustivo je to što i među policajcima ima onih koji su krenuli putem korupcije, tako da borba Granične policije BiH protiv kriminala obuhvata i čišćenje vlastitih redova”, izjavio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Akcija ‘Škorpion’ realizira se po nalogu Tužilaštva BiH.