Aktivnosti Francuske razvojne agencije bit će signal za dolazak francuskih investitora u BiH

Francuska razvojna agencija će omogućiti financiranje značajnih projekata u Bosni i Hercegovini.

Foto: FENA/MVPBiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak jučer je razgovarao sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Guillaumeom Roussonom o unapređenju odnosa BiH i Francuske, aktualnoj situaciji u BiH, te europskim integracijama. 

Ministar Crnadak je izrazio zahvalnost Roussonu na dosadašnjoj podršci koju Francuska pruža Bosni i Hercegovini na putu europskih integracija.

Na sastanku je naglašeno da je potrebno uspostaviti stabilnu i efikasnu vlast na svim razinama, kako bi se što prije nastavilo s provođenjem reformi i ispunjavanjem uvjeta za članstvo u europskim integracijama.

Razmatrane su i mogućnosti unapređenja suradnje BiH i Francuske, posebno na ekonomskom planu.

Sugovornici su ocijenili kako je dolazak Francuske razvojne agencije (AFD) u BiH značajan korak u unapređenju odnosa dviju zemalja.

Rousson je naglasio da Francuska razvojna agencija (AFD) financira razvojne projekte u cijelom svijetu, s više od 10 milijardi eura.

Istaknuo je da će aktivnosti Francuske razvojne agencije biti signal za dolazak francuskih investitora u BiH.

Francuska je na samitu o zapadnom Balkanu, u julu 2018. u Londonu, odlučila proširiti mandat AFD-a u Bosni i Hercegovini, Srbiji  i drugim državama regije.

Francuska razvojna agencija će omogućiti financiranje značajnih projekata u Bosni i Hercegovini, posebno na području transporta, regionalnih integracija, okoliša i klime, inovacija i digitalne ekonomije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.