Australski senator za napad na Novom Zelandu okrivio muslimane

Foto: ABC

Dok sa svih strana dolaze svijeta izrazi sućuti zbog terorističkog napada na džamije na Novom Zelandu, u kojem je ubijeno 49 ljudi, bilo je samo pitanje vremena kad će neko ovaj napad iskoristiti za širenje šovinizma. Australski senator Fraser Anning tako je osudio napad, no nije propustio dodati svoje mišljenje kako je masakr uzrokovan muslimanskom prisutnošću na Novom Zelandu.

Konkretno, nakon što je protokolarno osudio svaki oblik nasilja, Anning je rekao kako napad „ističe rastući strah u našim zajednicama, u Australiji i na Novom Zelandu, od rastuće muslimanske prisutnosti”. Zatim se požurio predvidjeti kako će lijevi političari i mediji za napad okriviti manjkave zakone o oružju ili nacionalizam, ali to je, smatra Anning, klišeizirana glupost.

Islam je vjerski ekvivalent fašizma

„Pravi razlog za krvoproliće na ulicama Novog Zelanda danas je imigracijski program koji je muslimanskim fanaticima dopustio da se dosele na Novi Zeland”, nastavlja senator Anning. „Neka nam bude jasno, dok su muslimani možda bili žrtve danas, obično su oni počinitelji. Širom svijeta muslimani ubijaju ljude u ime svoje vjere u industrijskim razmjerima”.

U nastavku svog priopćenja Anning napada islam, koji uspoređuje s fašizmom, a premda „sljedbenici te divljačke religije nisu ubice u ovom slučaju, to ih ne čini bezgrešnima”. Na kraju svog obraćanja Anning citira Bibliju, pa kaže “ko se lati mača, od mača će poginuti”, i zaključuje kako muslimani ne mogu biti iznenađeni ako im netko odluči vratiti istom mjerom.

Rasist i homofob

Senator Anning je, inače, poznat kao bijeli supremacist koji je politički aktivan već dvadesetak godina. Senator je postao 2017. godine u australskoj saveznoj državi Queensland. Na izborima je dobio samo 19 glasova, ali u Senat je ušao kada je jedan njegov stranački kolega odatle izbačen. Anning je u međuvremenu bio prisiljen napustiti konzervativnu populističku stranke Katter’s Australian Party.

Naime, čak je i njegovim desničarskim kolegama bilo previše kada je Anning, govoreći o imigraciji, spomenuo „konačno rješenje”. Poznat je po protivljenju istospolnim brakovima, zahtjevima da se u australsku imigracijsku politiku uvede diskriminacija na rasnoj i vjerskoj osnovi koja je napuštena 1970-ih te borbi za liberalizaciju zakona o vatrenom oružju.