Beograd: Predstavnici Jugoistočne i Južne Evrope o inovativnim rešenjima za smanjenje zagađenja

Foto: Filip Stevanovic - Anadolu Agency

Potrebna je saradnja svih zemalja, ali i svih aktera u društvu kako bi se pronašla inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Europi, ali i ostatku svijeta, rečeno je danas na otvaranju međunarodne konferencije na ovu temu u Beogradu.

Na konferenciji “Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Europi“ u Beogradu, ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan je naveo da je sretan što će danas i sutra Srbija biti centar za regionalno, europsko i svjetsko promišljanje za inovativna rešenja.

“Okupili smo se kako bismo zajednički našli odgovore za probleme zagađenja životne sredine, koji nas sve vezuju”, kazao je on.

Trivan je ocjenio da je ovo odličan trenutak da se zemlje što više povežu, a u cilju donošenja novih rješenja u ovoj oblasti, te da “nas prošlost opominje da joj ne oduzimamo budućnost”.

“Želim još jednom da ohrabrim i podstaknem sve vas da se udružimo, jer udružena regionalna energija pomaže da nastavimo isti put ka dobroj ekonomiji, prosperitetu i održivom razvoju”, naveo je.

Satya Tripathi iz UN kancelarije za zaštitu životne sredine u Njujorku ukazao je na važnost održavanja ove konferencije u Beogradu.

“Iako je tačno da je Beograd jedan od čistijih gradova i dalje se može mnogo uraditi, ne samo u Beogradu nego i ostatku Jugoistočne Europe. Zagađenje prestavlja nove cigarete i duhanski dim našeg vremena. Desetine miliona ljudi širom svijeta svakoga dana trpe od zagađenja”, kazao je.

On je naveo da se mora doprinjeti preduzimanju hitnih mjera za čitav ovaj region, kako bi se krenulo u pravcu osiguranja zemlje od zagađenja.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da Srbija prepoznaje značaj pomenute teme, kako na nacionalnom, tako na regionalnom, ali i globalnom nivou.

On je, govoreći o saradnji na globalnom nivou u oblasti životne sredine, ukazao na značaj Ujedinjenih nacija, posebno Programa UN za životnu sredinu (UNEP), kao najznačajnijeg međunarodnog multilateralnog mehanizma za uspostavljanje i razvijanje saradnje u ovoj oblasti.