BIHAMK upozorava: Saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu

Skreće se pažnja na povećanu opasnost od odrona, kao i na moguće sniježne lavine.

Foto: faktor.ba

Na jugu naše zemlje zbog kiše, a u ostalim krajevima usljed otapanja snijega, saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu.

Skreće se pažnja na povećanu opasnost od odrona, kao i na moguće sniježne lavine.

Tokom noći slabiji snijeg padao je ponegdje u jugozapadnim krajevima, tako da je na dionicama Livno-Šuica-Kupres i Priluka-Glamoč-Mlinište kolovoz djelimično zasniježen. U višim predjelima, u jutarnjim satima, može se očekivati mjestimična poledica.

Savjetuje se opreznija vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te apel na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Vozači, koji se kreću magistralnim putem M-15 Šuica-Livno, preko planinskog prevoja Borova Glava, se upozoravaju na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Na GP Brčko-Gunja zbog nestabilnosti mosta obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na GP Bosanski Novi-Dvor.

S obzirom na dane vikenda koji su pred nama očekuje
se pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH tako i na graničnim prelazima. Sutra, u prijepodnevnim satima, očekujemo pojačan promet vozila prema aktuelnim zimskim izletištima.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane ili ograničenja saobraćaja za pojedine vrste vozila. Policija će pojačati kontrole i isključivati iz saobraćaja vozila bez zimske opreme i preduzimati druge mjere u cilju stvaranja preduvjeta za sigurno saobraćanje.