Blue Hotel večeras besplatno zabavlja u Klubu 1

Blue Hotel je jedna od rijetkih grupa koje njeguju dva repertoara koje izvode paralelno na svojim nastupima.

Foto: facebook.com

Negdje među rockabilly dionicama velikog hita Blue Hotel muzičara Chrisa Isaaca istoimena grupa iz Bosne i Hercegovine pronašla je inspiraciju za svoje ime. Blue Hotel je neobična pojava na klupskoj sceni naše zemlje, grupa koja pored gitariste, basiste i bubnjara ima i dva vokala, Jovanu i Marka, koji se smjenjuju za mikrofonom u zavisnosti od numere koju izvode.

“Nema tu rivaliteta, oba vokala funkcionišu odlično, kao uigran tim”, govori basista grupe Nemanja Kostić i dodaje, “Čak nema ni problema pri izboru numera koje će pjevati. Već smo u ozbiljnim godinama i dječije bolesti su iza nas.”

Blue Hotel je jedna od rijetkih grupa koje njeguju dva repertoara koje izvode paralelno na svojim nastupima. Ova dva repertoara funkcionišu kao svijetlo i tama, yin i yang, te se u svojoj različitosti fantastično nadopunjuju.

“Jedan je više lirski, obojen je atmosferom akustičnog bluesa. Drugi je plesni, ‘gruverski’, zasnovan je na funk zvuku”, kaže Nemanja.

Izvođači aktivni na klupskoj sceni često podilaze zahtjevima publike, što nije slučaj i sa Blue Hotelom koji u svom repertoaru ima i pjesme Sade, Tracy Chapman i Josipe Lisac čija priroda i nije baš tako komercijalna. Nemanja smatra da izbor pjesama ne predstavlja ni slabost ni kvalitet odluka grupe, već da je setlista ispisana prirodno.

“Sviramo uglavnom ono što volimo. Mišljenja smo da tako nemamo šta isfolirati, te da na taj način možemo najbolje energetski i izvođački prezentovati naš zvuk”, kaže basista Blue Hotela.

Postoji mogućnost da bi se Blue Hotel uskoro mogao priključiti kontigentu malobrojnih autorskih grupa iz Bosne i Hercegovine.

“Iza sebe imamo neke autorske radove, ali pod drugim imenom. Nije isključeno da se u skorijoj budućnosti ponovno nađemo u takvoj priči. Pjesme postoje, samo standardni i permanentni nedostatak vremena ometa pun angažman na tom polju”, iskren je Nemanja.

Grupa Blue Hotel večeras će potpuno besplatno zabavljati sve posjetitelje Kluba Jedan od 21 sat. Klub Jedan nalazi se u ulici Branilaca Sarajeva 25.

Piše: Arnel Šarić