“Brexit”: Nova diskusija bit će održana iduće sedmice

Većina Britanaca želi da May odgodi Brexit.

Foto: iamexpat.nl

Većina Britanaca želi da premijerka Tereza Mej odgodi Bregzit, rezultati su posljednje ankete objavljene pred novu diskusiju u parlamentu o strategiji izlaska iz članstva EU.

Nova diskusija u britanskom parlamentu o Bregzitu bit će održana 14. februara. 

Prema rezultatima koju je agencija “BiEmDži” obavila za britanski dnevnik “Indipendent”, 53 odsto glasača izjasnilo se da je za odgađanje izlaska Britanije iz EU, čime bi bila otvorena vrata za drugi referendum ili nove razgovore sa Briselom. 

“Veći dio britanske javnosti je za odgađanje, moguće i za pripremu drugog referenduma, a 33 odsto bi podržalo Bregzit bez dogovora sa EU, pa i po cijenu lošeg uticaja na ekonomiju, dok 14 odsto nije odgovorilo na pitanje”, piše britanski “Indipendent”. 

Anketa pokazuje da je skoro polovina ispitanih 49 odsto izrazilo uvjerenje da bi Bregzit bez dogovora sa Briselom značio ekonomsku katastrofu koja bi nanijela trajnu štetu Britaniji. Oko 28 odsto nije saglasno sa ovom procjenom. 

Prema rezultatima ankete, 50 odsto ispitanika je podržalo novi referendum, bez obzira da li će sa Briselom biti postignut dogovor, dok je 32 odsto protiv toga.