Britanski Lonely Planet o Banja Luci: Nakon što su srpski nacionalisti porušili džamije i katoličke crkve, sada je to mjesto bez duše

Foto: Screenshot

“Etničko čišćenje” nije bilo ograničeno samo na izgrađenu baštinu; srpsko stanovništvo, koje je prije rata činilo oko 50% stanovništva, sada je oko 90%”, navodi se u opisu Lonely Planeta.

Lonely Planet, jedan od vodećih svjetskih turistički izdavač nije štedio na iskrenosti i faktorgrafskim činjenicama kada je opisivao drugi najveći grad u BiH, Banja Luku. Na svojoj stranici navode da turisti u Banjoj Luci danas i nemaju mnogo toga za vidjeti, podsjećajući na sramotna dešavanja u ovom gradu tokom ovog rata tokom kojeg se desilo etničko čišćenje i uništavanje kulturno-historijskog naslijeđe:

“Nakon što su srpski nacionalisti sustavno uništili većinu historijske i kulturne baštine grada – uključujući džamije, katoličke crkve, historijski toranj sa satom i razne zgrade iz 16. stoljeća – ostala je prilično prazno, bezdušno mjesto. “Etničko čišćenje” nije bilo ograničeno samo na izgrađenu baštinu; srpsko stanovništvo, koje je prije rata činilo oko 50% stanovništva, sada je oko 90%”, navodi se u opisu Lonely Planeta.

Lonely Planet poznati je britanski izdavač, koji se bavi turističkim vodičima. Osnovan je 1972. i ima oko 400 autora danas. Sjedište firme se nalazi u Australiji. Autori knjiga posebno naglašavaju svoju objektivnost i nepotkupljivost tokom istrage terena. Knjige se ažuriraju na 1—2 godine, zavisi od popularnosti destinacije i frekventnosti promjena. Zbog svoje ažuriranosti, lake upotrebe i pristupačne cijene Lonli planet vodiči su najpopularniji među turistima i bekpakerima.

Knjige imaju posebno jako vezivanje stranica kako se i prilikom česte upotrebe ne bi raspale, prenosi Oslobođenje.