Bulajić za TV1 o “Sutjesci”: Od poraza su htjeli pobjedu s Titom na čelu

SCREENSHOT: HRT

Davne 1973. godine snimljen je jugoslovenski film Sutjeska.  Povod je bila tridesetogodišnjica istoimene bitke. Mjesto snimanja Nacionalni parku Sutjeska.

Film Sutjeska režirao je Stipe Delić, a mnogi su se pitali zašto to nije radio Veljko Bulajić.

Legendarni reditelj o svemu tome govori za TV1: 

“Ja Sutjesku nisam vidio kao veliku partizansku pobjedu, nego kao poraz. Što ne znači da se ne može napraviti jedno odlično umjetničko djelo na toj Sutjesci koja je značila strateški apsolutno rasulo. Međutim Vlado Šegrt i ostali, Branko Mikulić i društvo vele Veljko daj ti napravi sada jednu finu veliku pobjedu, da Tito bude glavna ličnost, njega daj u svijetlo. Kada sam vidio da sve to ide krivim putem i da ja ne mogu napraviti ozbiljan film počeo sam da se vrdam i da se izvlačim, da sam umoran, da to mogu i drugi napraviti i onda su oni odlučili da to radi Delić”.

I s obzirom na peripetije oko filma, Sutjeska van bivše Jugoslavije nije prošla dobro, bar ne kao Bitka na Neretvi.

“Film je kao što znate propao, prikazan je u Londonu, negdje na jednoj projekciji, nigdje nije ni prodat. Gubitak velikih sredstava i jedna jako, jako nesretna situacija s tim filmom”, prisjeća se Bulajić.

Ipak, većina Sarajlija s kojima smo razgovarali još pamti film Sutjeska. Neki od njih kažu da su ga pogledali više puta i da se i danas mogu prisjetiti pojedinih scena.

Tadašnje bh. rukovodstvo željelo je da bolje učvrsti odnose sa Titom, zbog toga je insistiralo da se snimi Sutjeska kao film o velikoj partizanskoj pobjedi. Ulogu Tita u tom filmu igrao je glumac Richard Burton. Postoje informacije I da je Josip Broz Tito odlučio da njega u ovom filmu glumi svjetski poznati britanski glumac.

“Pojma nemam. Ja sam već bio daleko od tog filma. Ja sam iz tog filma nestao u fazi priprema i pisanja scenarija. Kada sam shvatio da to treba da bude film koji će veličati pobjedu na Sutjesci i biti sav fokusiran na Tita i tu pobjedu, onda ja od tada pojma više nemam šta su oni pisali, odakle Burton, nemam veze”, navodi Bulajić.

Stanovnike bh. prijestonice pitali smo znaju li ko je glumio najvećeg sina Jugoslavije. 

Neki su se sjetili na prvu, dok su drugi imali pomoć svojih dama.

Ukoliko niste imali priliku pogledati Sutjesku ili se želite prisjetiti ovog ostvarenja, subotnju veče provedite uz TV1 i uživajte od 21 sat.