Čamdžić: “Za 8 godina će u TK od zagađenja umrijeti 29. 000 ljudi”

Zastupnici Bh. bloka u Federalnom parlamentu sazvali su press konferenciju, a jedina tema bila je zagadenost vazduha u Federaciji BiH. Novoizabrani poslanici iznijeli su niz mjera za zaštitu stanovništva i smanjenje štetnih emisija u vazduh. 

Neke od mjera su smanjenje koncentracija pm10 sa 400 na 150 za alarmiranje građana, smanjenje individualnih ložišta, popularizacija javnog gradskog prevoza, obustava nastave, povećanje broja vozila trolejbusa i trmvaja, kupovina zaštitnih maski, ali i sprovođenje 8 mjera koje je prošle godine usvojila Vlada FBiH.

“Stanje je više nego alarmantno i to ne samo u KS”, rekla je novoizabrana zastupnica NS u Parlamenru FBiH Nasiha Pozder.

“Nedostatak sprovođenja mjera koje je Vlada FBiH još 2017. usvojila je dovelo do toga da se stanje nije nimalo popravilo. Imamo neispravne mjerne stanice, ali i golim okom vidimo.
Trazit ćemo da se ujednači nivo sa kojeg se traži uzbunjenje. Nivo pm10 čestica za uzbunjivanje u FBiH je 400, tražit ćemo da bude 150. To će značiti da ćemo konstantno biti u stanju uzbune”, kazala je Pozder.

Mirsad Čamdžić, zastupnik NS u Parlamentu FBIH iz Tuzle je rekao da će za 8 godina od zagađenja u TK umrijeti 29. 000 ljudi.

“Zalagat ćemo se za gradnju Bloka 7, a samo 4 velika zagađivača su prouzrokovala 3 velika incidenta, a rade bez ekološke dozvole s toga se inspekcijski nadzor i sankcije moraju povećati”, kaže Čamdžić.

“U TK je zagađenje konstantno i najveći zagađivač je industrija dok je u KS najveći zagađivač indivudalna ložista, a industrija je tek na 3. mjestu”, tvrdi Pozder.

Sanela Klaric, zastupnica  NS u Parlamentu FBiH rekla je da smo prvi u svijetu po broju umrle djece usljed posljedica zagađenja zraka.

Samer Rešidat, zastupnik DF u Parlamentu FBiH  smatra da su građani KS izloženi trovanju, a zbog nemara vlasti turizam za samo 20 dana gubi  od 400.000 do 1.000.000 KM.

“Na aerodrom Sarajevo dnevno sleti 20 aviona, a već dva dana je zatvoren aerodrom. Čuli smo da ne treba izlaziti, ali mi smo prekršili to i izašli smo. Vlada KS je preporučila par-nepar, ali to nema veze sa zagađenjem. Predlažemo da se djeca izvedu vikendom na planine, ako roditelji nemaju novca platit ćemo budžetskim sredstvima”, poručio je  Rešidat.

“Energetska efikasnost je dugoročna mjera koja može smanjiti zagađenje jer potrošnju energenata može smanjiti za 90%”, dodao je Klarić.

“Svijest građana će se mijenjati edukacijama i sankcijama”, dodao je Klarić.