Čampari i Lukaču oboreni Izvještaji o radu!

Foto: Patria

Vlada FBiH na današnjoj sjednici odbila je usvojiti izvještaje o radu za 2018. godinu Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH, kao i Federalne uprave policije. Ministar Aljoša Čampara, kao i dojučerašnji direktor FUP-a Dragan Lukač nisu dobili zeleno svjetlo za svoj rad.

Ovakva situacija bila je za očekivati s obzirom na afere povezane s FMUP-om i FUP-om. 

Posljednja u nizu tiče se penzioniranja Lukača. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH je, u utorak, 22. januara izviješteno o ispraćaju direktora Dragana Lukača u penziju. Sjednici su, pored ministra Aljoše Čampare i direktora Lukača, prisustvovali premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić, policijski komesari kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i drugi.

Tada je, međutim, prešućeno da će Lukač nastaviti svoj policijski angažman kao glavni inspektor u kabinetu direktora Uprave policije. Prema dokumentu, koji je pokazan na uvid Patriji, Lukač je vraćen u čin glavnog inspektora i raspoređuje se na radno mjesto koje odgovara tom činu?

Ovim novim imenovanjem stvorene su pravne pretpostavke da Lukač nakon „sljedećeg penzionisanja“ dobije i novčanu otpremninu koja može iznositi i do 30.000 KM. Prema Zakonu o policijskim službenicima u Federaciji BiH pravo na novčanu otpremninu, u slučaju penzionisanja, imaju policijski službenici, ali ne i imenovani dužnosnici, kakav je Lukač imao status kao direktor Federalne uprave policije.