Do kraja januara rješenje presude u slučaju Sejdić i Finci, a pitanje izbora članova Predsjedništva, barem što se tiče FBiH, skoro u potpunosti riješeno, ponovo je optimističan član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Što se tiče odluke da HDZ i SNSD zajednički predlože Zakon o Ustavnom sudu BiH, Čović je rekao kako je pogrešno shvaćen te da će o ovom rješenju razgovarati sa svim vodećim političkim strankama u BiH.

Prema Master planu do 31. januara obaveza je implementirati presudu “Sejdić-Finci”. U sklopu ovog slučaja ključno je riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva BiH te izbor delegata u domove naroda.

“Jer je neprihvatljivo a to imamo kao problem u Federaciji BiH da neke klubove ne možete popuniti, treba uvažiti popis stanovništva i rješiti taj problem. Ako imate već hrvatski, bošnjački, srpski klub, zašto taj klub ne bio prilagođen instrumentariju biranja, da bi se riješila odluka iz Strazbura, pitanje je kako to pitanje rješavati. Ostaje pitanje načina odlučivanja u Domu naroda, pitanje koje smo mi otvorili”, poručuje Čović.

Rješenje mora biti vidljivo i otvoreno razgovarati sa srpskim strankama. “Pitanje Predsjedništva smo manje-više usaglasili, a pitanje Doma naroda trebamo sjesti s predstavnicima srpskih stranaka jer se odnosi na jedan i drugi prostor i imamo vrlo jasan model kako birati Dom naroda, na jedan način se bira u RS, na drugi u Federaciji”, kaže Čović.

Što se tiče odluke da HDZ i SNSD zajednički predlože zakon o Ustavnom sudu BiH, Čović je rekao kako je pogrešno shvaćen te da neće samo dvije stranke predložiti rješenje za funkcionisanje Ustavnog suda BiH. “Imaćemo sastanke sa strankama koje  čine vlast, dominantnih pet-šest, dogovorili smo da  stranke sjednu i razgovaraju, da eksperti nađu rješenje Ustavnog suda, to ne bi bio zakon Ustavnog suda, ali riješiti pitanje Ustavnog suda, razgovaraćemo i sa SDA na isti način, ja i Borenović i svi ostali”, rekao je Čović.

Neriješeno pitanje Mostara smatra i svojim ličnim neuspjehom. “Naravno da postoji odgovornost jer ste jedna od ključnih stranaka koja predvodi izbore, na neki način o tome ovisi da li će biti izbori ili ne, ja ću i dalje nastojati da izborni zakon koji se veže za odluku Ustavnog suda BiH bude što prije donešen.

Napravili smo veliku štetu Mostaru, ali i BiH, jer sada imamo grad slučaj, što nismo imali dovoljno hrabrosti da donesemo odluku, ja dijelim sa svima tu odgovornost, ali učinio sam sve da do toga ne dođe”, rekao je Čović.

BiH će u decembru dobiti upitnik od EU, a do maja 2017. godine treba završiti sa odgovorima te bi u tom slučaju krajem 2017. mogla dobiti status kandidata. Vlast na nivou BiH se neće mijenjati do 2018. godine, jasno je poručio Čović.

SHARE