Čović: Potrebno je mijenjati zakone u BiH

Foto: N1

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, razgovarali su danas o intenziviranju suradnje dviju država u Mostaru.

Dragan Čović: Morat ćemo pronaći rješenje za izazove

Ako nagađamo koliko ljudi uđe u BiH ne znamo gdje su, ne znamo gdje odu, moramo stvoriti ambijent na lokalnoj razini da možemo kontrolirati.

Treba promijeniti par zakona gdje se granica na jednostavan način može kontrolirati. Potrebne su simbolične izmjene zakona. Mi smo predlagali kad osoba uđe u BiH dobije odgovor za 48 sati, ovako se sastaju kao građani BiH. S te strane imamo dosta nezgodnu situaciju za nadzirati. Najvažnije je sa susjedima, ovdje mora pomoći EU.

Također, moramo što prije formirati Vijeće ministara. Vrlo je jasna kategorija i jasno se zna ko donosi odluku jer Oružane snage imaju jasne procedure. To je jedina reforma do kraja uspješno provedena.”

Na pitanje kako vidi situaciju djelovanja SOA-a u Sloveniji, odgovara da ne zna konkretno šta je ko kazao.

“Želja je bila skrenuti pozornost na probleme, a ne na aktivnost. Institucije trebaju reagovati, čuli smo kako rade ovih dana. Bit će još ovakvih izazova”, zaključio je Dragan Čović u svom obraćanju.