Cunami odnio 281 život, potraga za preživjelim i dalje traje

Foto: EPA

Broj poginulih od cunamija koji je pogodio indonezijske otoke Javu i Sumatru porastao je na najmanje 281, dok je  stotine osoba ozlijeđeno, objavili su dužnosnici.

Spasioci u potrazi za tijelima u ruševinama, uz tešku mehanizaciju, koriste i gole ruke, prenosi Reuters.

Cunami je u subotu pogodio obale Sundskog prolaza, a stanovnici kažu da nisu vidjeli niti osjetili nikakve znakove upozorenja poput potresa ili povlačenja oceana, prije nego što su dva do tri metra visoki valovi udarili u obalu.

Televizijske snimke prikazuju trenutak u kojemu vodeni val udara o plažu i preplavljuje stambene četvrti grada Pandeglanga na Javi povlačeći za sobom žrtve, krhotine, stabla i komade metala.

Pretpostavlja se da su cunami prouzročila podvodna klizišta koja je vjerojatno pokrenula erupcija vulkana Anak Krakatau.

Na stotinama kuća i zgrada nastala je teška materijalna šteta, dok je više od 3.000 stanovnika evakuirano na viši teren.

Službenici za traganje i spašavanje koriste gole ruke i mehanizaciju kako bi očistili i pretražili ostatke zgrada, a brojke o 222 poginulih, blizu 850 ozlijeđenih i 28 nestalih osoba, koje je indonezijska agencija za hitna stanja objavila u nedjelju, u ponedjeljak ujutro porasle su na 281 smrtno stradalu osobu.

Kako se doznaje od jednog zaposlenika agencije, najveći broj stradalih su Indonežani koji su se nalazili na odmoru, prenos Al Jazeera.

Okružni vojni zapovjednik Dudi Dwiriadi kazao je da je službenicima i volonterima naloženo da pretraže najmanje 100 kilometara obale u potrazi za žrtvama.

Subotnji cunami podsjeća na onaj koji se dogodio u božićno vrijeme u Indijskom oceanu, 26. prosinca 2004.

Izazvao ga je potres, a u njemu je smrtno stradalo 226.000 ljudi u 14 zemalja, uključujući 120.000 u Indoneziji.