Cvijanović: Cilj je dodatno povećanje plata u privredi

Predsjednica RS Željka Cvijanović, nakon sastanka političkog vrha RS, izjavila je da je zadovoljna onim što je čula i da u susret 100 dana rada Vlade treba vidjeti kojim putem Vlada treba da ide.

Pozdravila je povećanje plata policiji i usklađivanje penzija, prenosi BN TV.

Cvijanović je precizirala da se na sastanku pričalo o gradnji puteva, autoputeva, hidrocentrala i magistralnog gasovoda kroz RS, a potom i sekundarnog gasovoda prema lokalnim zajednicama.

Cvijanovićeva je rekla da su zadovoljni rastom BDP od 3 odsto, ali da je cilj 4,5 ili 5 odsto.

Naglasila je značaj demografske obnove, rast privrede i smanjenje radnika u administraciji.

– Cilj je dodatno povećanje plata u privredi. Zadovoljna sam što smo prošle godine svima povećali plate, rekla je ona dodajući da je pretpostavka za sve ovo politička stabilnost.

Kada je riječ o formiranju Savjeta ministara, ona je rekla da to pitanje ne treba opterećivati drugim temama.

– Uglavnom se krećemo u RS u okviru planova, rekla je Cvijanovićeva. Tvrdi da se nisu bavili nikakvim kadrovskim pitanjima nego politikama.

– Podržavamo srpskog člana Predsjedništva u onome što radi – rekla je Cvijanovićeva.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Larsa-Gunnara Wigemarka, šefa specijalnog izlasnika EU u BiH, da očekuje formiranje Savjeta ministara do kraja marta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je to plan političara u BiH.

– Roming i akreditacije univerziteta smo završili, ostaje Savjet ministara. Danas popodne imamo sastanak u Sarajevu. Vjerujem da ćemo uspjeti da finalizujemo dogovor. Za nas je tekst izjave prihvatljiv, čekamo ostale. Moguće je da ćemo za dva, tri dana imati sjednicu Predsjedništva i da ćemo imenovati mandatara. Raspodjela resora ne nalazi se u izjavi o formiranju vlasti. To ćemo kasnije, kaže Dodik.

U Palati predsjednika RS u Banjaluci danas je održan sastanak predsjednice RS Željke Cvijanović sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem, potpredsjednicima Antonom Kasipovićem i Srebrenkom Golić i predstavnicima stranaka koje čine vlast u Srpskoj.