Dačić: “Da Beograd ima toliko novca onda bi i Kosovo povuklo priznanje nezavisnosti”

Beograd i NATO postigli dogovor o zabrani ulaska oružanih formacija Prištine na sjever Kosmeta bez saglasnosti predstavnika Srba

Foto: biografija.org

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su Beograd i NATO postigli dogovor o zabrani ulaska oružanih formacija Prištine na sjever Kosmeta bez saglasnosti predstavnika Srba i da bi Alijansa o tome trebalo da obavijesti i svoje predstavnike u Kforu.

“Mi smo oduvek pričali o oružanim formacijama”, rekao je Dačić povodom navoda portparola Kfora Vinćenca Grasa da prištinske specijalne jedinice Rosu nemaju obavezu da od bilo koga traže dozvolu za ulazak na sjever Kosova i Metohije, za razliku od kosovskih sigurnosnih snaga, čije kretanje mora da odobri komandant Kfora. 

Dačić je novinarima u Beogradu rekao i da bi NATO trebalo da izda priručnik za svoje predstavnika o tome šta je dogovoreno i da bi to trebalo da važi “za sve oružane formacije”. 

Prema njegovim riječima, NATO na Rosu, za razliku od kosovskih sigurnosnih snaga, gleda kao na policijsku formaciju. 

Dačić je ponovio i da niko nije zvanično tražio da se promijeni format dijaloga Beograda i Prištine koji se odvija pod pokroviteljstvom EU, dok je stavove prištinskih zvaničnika koji smatraju da SAD treba da se uključi u dijalog ocijenio kao unutarpolitičke. 

“Ni SAD ne traže da uđu u dijalog”, rekao je ministar vanjskih poslova Srbije, ukazavši da će, ako dođe do promjene formata briselskog dijaloga, Beograd tražiti uključivanje Rusije. 

On je ponovio i da je zvanična Moskva ranije saopćila da će, ukoliko dođe do promjene formata briselskog dijaloga, biti zaintersovana da podrži Beograd ukoliko Srbija to zatraži. 

“Naravno da ćemo tražiti ako do toga dođe”, rekao je Dačić, naglasivši da prištinski zvaničnici stalno pokušavaju da uhvate “link” sa nekim dijelom američke administracije. 

On je ocijenio i da to rade jer im loše ide na međunarodnom planu, te upitao da li se neko od novinara sjeća kada je neka od država priznala kosovsku nezavisnost. 

Dačić je odbacio stavove prištinskih zvaničnika o tome da Beograd finansijski kupuje podršku nekih država da ne bi podržavale Kosovo. 

Prema njegovim riječima, da Beograd ima toliko novca onda bi i Kosovo povuklo priznanje nezavisnosti.