Damir Arnaut: “SNSD neće moći postaviti svog potpredsjednika FBiH ukoliko mu u tome ne pomogne SDA”

Deblokada bh. vlasti, njeno formiranje i neizvjesna budućnost BH bloka bile su neke od tema ovosedmičnog izdanja Kopče sa Nikolinom Veljović. Nikolina je u studiju TV1 tim povodom ugostila potpredsjednika SDP BiH Miru Lazovića, član Predsjedništva SBB BiH Damira Arnauta i političkog analitičara Ibrahima Prohića.

Kopču je otvorio Miro Lazović koji smatra da je konstituirajuća sjednica Doma naroda federalnog parlamenta zakazana za srijedu, 20 januara, početak deblokade vlasti u Bosni i Hercegovini – ili barem na nivou Federacije BiH.

“Za očekivati je da će se iduće sedmice konstituisati Dom naroda. Bez obzira što ovaj put Klub Srba nije popunjen, mislim da su stvoreni uslovi da se mogu formirati nacionalni klubovi”, rekao je Lazović.

Otvorena je opcija da uspostavom Doma naroda dođe do novih problema. Ipak, Damir Arnaut smatra da je bespotrebno špekulisati o omjerima unutar Kluba Srba, odnosno o većini koju bi mogli činiti predstavnici SNSD-a.

“Mislim da je rano špekulisati o tome ko će imati većinu, ali u svakom slučaju, kako god da se to desi, dobro je da se Klub Srba popuni. Bolje je imati sedamnaest delegata, kao što to imaju Klub Bošnjaka i Klub Hrvata nego imati jedan krnji klub”, rekao je Arnaut.

Arnaut je sebi dopustio jedno predviđanje, a to je da SNSD neće moći delegirati svog potpredsjednika Federacije BiH bez pomoći Stranke demokratske akcije.

“Mislim da ipak, po svemu sudeći, kako sada stvari idu, SNSD neće moći postaviti svog potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda ukoliko mu u tome ne pomogne SDA. Na tome ćemo najbolje vidjeti koliki je to patriotizam stranke SDA u koji se toliko zaklinju kada napadaju dokazane patriote poput Peđe Kojevića”, kaže Arnaut.

Politički analitičar Ibrahim Prohić smatra da se formiranje vlasti tiče svih nas.

“Sve ovo što se dešava tiče se svih građana Bosne i Hercegovine. Ja sam bio siguran da će se ući u finiš formiranja vlasti onog trenutka kada je CIK donio onu poznatu odluku koja je osporavana sa svih strana, a onda se poslije sve to primirilo. To su u prvom trenutku bile impulsivne reakcije bez koncepta i drugačijih ideja. (…) Mi smo znali da će se ta vlast sastaviti na jedan ili drugi način, ali to nije suština. Suština je kako će ta vlast funkcionirati, kakav će biti koncept vlasti. ja znam da građane više interesuje ta personalna dimenzija i zastupljenost pojedinih političkih stranaka. Mene interesuje hoće li ta vlast imati elementarnu društvenu produktivnost ili neće, kao što je to svih ovih godina koje su iza nas”, rekao je Prohić.