Danas sahrana Zdravka Grebe

“Odlazak velikog čovjeka i istaknutog intelektualca kao što je profesor Grebo ogroman je gubitak za ovu državu, za ovo društvo i za svijet nauke."

Foto: recom.link

Danas, u 14.30, na Novom gradskom groblju u Sarajevu na Barama, bit će sahranjen Zdravko Grebo, istaknuti intelektualac, profesor emeritus, čovjek koji je imao iskrene prijatelje među svim društvenim slojevima. A ne može to svako.

Na vijest o njegovoj smrti u 72. godini (29.01.2019.)
mnogi su se osjećali kao da su izgubili nekog svoga najdražeg.

Nije onda ni čudno da porodici Zdravka Grebe neprestano stižu brojni izrazi saučešća. Jedno od njih je uputio i Valentin Inzko, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, koji, u svome obraćanju supruzi Profesora, gospođi Finci, kaže da je “odlazak velikog čovjeka i istaknutog intelektualca kao što je profesor Grebo ogroman gubitak za ovu državu, za ovo društvo i za svijet nauke.

Davao je sebe cijeloga

Visoki predstavnik potom nastavlja: “Malo je ljudi koji su bili toliko poštovani i za takve gubitke obično kažemo da su teško nadoknadivi. Ne samo za obitelj nego i za akademsku zajednicu i cjelokupno bosanskohercegovačko društvo koje je ostalo bez velikog humaniste, čovjeka koji je gledao naprijed. Za dobrobit društva te očuvanje i promociju univerzalnih ljudskih vrijednosti davao je sebe cijeloga.”

“Zdravko Grebo je u ključnim trenucima znao reći pravu stvar. Zdravko Grebo je u najbolnijim momentima teške povijesti ove zemlje znao uzdići se iznad svakog zla i dati zrno utjehe onima koji su ga slušali i poštovali. A takvih je puno: od njegove porodice, prijatelja, saradnika, studenata do prolaznika na ulici koji su Grebu uvijek osjećali kao svoga, ističe Inzko, koji je Grebinoj obitelji, kolegama i studentima na Pravnom fakultetu u Sarajevu, kao i cjelokupnoj rodbini,te svima koji su ga poznavali “i u čijim životima je ostavio neizbrisiv trag ljudskosti i svoje britke pameti”,iskazao iskrenu sućut,te izrazio želju “da ga se nastavimo sjećati po njegovoj dobroti i djelima koja je ostavio iza sebe”.

“Hvala Ti za sve, prijatelju, oprostio se Inzko, a Jovo Divjak, izvršni direktor Udruženja Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu, prisjetio se jučer dana u kojem su Zdravko Grebo i on u ratu ušli u okupiranu Dobrinju.

“Mjesec je Zdravko tamo obilazio stan po stan, razgovarao s ljudima, hrabrio ih i, doista, nikada nisam prestao diviti se njegovoj hrabrosti i umijeću da otud, uprkos svemu što mu je stajalo na putu, šalje izvještaj u Sarajevo. Mnogi ne mogu shvatiti koliko je to tada značilo, i za stanovnike Dobrinje i za preostali dio grada, prisjeća se Divjak kojem se posebno urezala u sjećanje slika kada su njih dvojica u Aerodromskom Naselju, koje je tada bilo vrlo razrušeno, pusto, odjednom, pred nekim stanom, vidjeli dvadesetak šarenih cipelica.

U bezizlazju – izlaz

“Zgledali smo se, šta je sad ovo, kad, u tom paklu, život je ipak brujao, nekom djetetu je slavljen rođendan. Priključili smo se i nas dvojica i Zdravko je i o tome izvijestio na Radio Zidu”, priča Divjak.

“Kad je stigla ova tužna vijest, bio sam doista pogođen, jer Zdravko je bio u mnogo čemu moj motiv. Tada, u ratu, dok sam ga pratio s kakvim žarom se prihvata otpora, u bezizlazju pronalazi izlaz, u besmislu smisao, i meni je bilo lakše, kao i mnogima drugima”,priča Jovo Divjak, napominjući da, takođe, nikada neće zaboraviti kako su oni uopće ušli u Dobrinju.

“Uzeli smo one željezne poklopce od šahtova i kada bismo osjetili da je “gusto”, onda bismo ih dizali na prozor. Tako smo i mi imali oklopnjak. Zdravko se šalio, kao on, vojnik, mora čuvati svoga komandanta. Eh, Zdravko, liska mostarska, tuga moja”,kaže Divjak, koji je sa Zdravkovim roditeljima jedno vrijeme prije rata radio, pa je njihovo prijateljstvo i s te strane bilo čvrsto.

Društvene mreže su ovih dana takođe pune sjećanja na voljenog Profu. Među ostalima, i Zlatan Hajlovac Kontra, jedan od najpopularnijih hip-hop muzičara iz BiH, napisao je da je Zdravko Grebo – jedan od najvećih umova svoje generacije.

“Gospodin i akademik. Pričao kad je svako šutio. Neka Vam je laka zemlja, profesore”,napisao je, a Ladislav Tomičić, dugogodišnji novinar riječkog Novog lista, od Profesora se oprostio ovako: “Umrije dobri sarajevski profesor Zdravko Grebo, veliki čovjek. Bila je velika čast upoznati ga i veliko zadovoljstvo slušati ga. Putuj, čovječe, veliki majstore, dao si (sve od) sebe za bolju Bosnu i Hercegovinu.”

Komemorativni skup na kojem će se akademska zajednica oprostiti od profesora emeritusa Zdravka Grebe, svoga uvaženog i jednog od najpopularnijih članova, bit će održan danas u 11 sati u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu.

Piše: Edina Kamenica