Demokratska fronta: Odlukom CIK-a prekršen Ustav FBiH

Foto: DF

Centralna izborna komisija na današnjoj sjednici usvojila je Odluku o popuni Doma naroda Federacije Bosne iHercegovine po prijedlogu Branka Petrića koji predviđa korištenje popisa iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata.

Demokratska fronta smatra da je time prekršen Ustav FBiH odnosno njegov član u kojem stoji: Konstitutivninarodi i grupa ostalih biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH.

“Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunostine provede. Nadležnost za proglašavanjem Ankesa 7 provedenim ima OHR, odnosno visoki predstavnik u BiH, a s obzirom da Aneks 7 nikada nije proglašen provedenim ova odluka CIK-a dirketno krši Ustav FBiH”, smatraju u DF-u.

Također, Demokratska fronta podjeća i na stručno mišljenje Zavoda za statistiku FBiH u kojem je jasno naglašeno da Centralna izborna komisija ne može koristiti popis iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata u Domu naroda F BiH.

“Nažalost, očigledno je da je većina članova CIK-a, danas bila spremna grubo prekršiti Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, te svojom odlukom legalizovati etničko čišćenje izvršeno u ratu od 1992-1995 i takva odluka bit će predmet apelacije Ustavnom sudu BiH koju će podnijeti neko od ovlaštenih apelanata, a jedan od njih je i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte”, poručuju iz ove stranke.