Dodik: 9. januar je sinonim slobode srpskog naroda

Foto: Srpskainfo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je 9. januar “sinonim za slobodu srpskog naroda za koju su položeni životi”.

“Ta sloboda je izgrađena na ruševinama bivše zemlje. Važno je da se danas okupimo oko 9. januara jer se okupljamo oko slobode, našeg identiteta, svega što je važno za jedan narod”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon Svete arhijerejske liturgije koju je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

On je naglasio da “srpski narod gradi tu slobodu da bi razvijao sve svoje vrijednosti – vjeru, kulturu, obrazovanje, sport, ekonomiju, lokalnu zajednicu i cijelu Republiku”.

“Danas je važan dan u historiji Republike Srpske. Ponosan sam što branim Srpsku na svakom mjestu i želim joj sve najbolje, kao i svakom pojedincu koji u njoj živi bez obzira na vjeru i naciju”, istakao je Dodik.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je danas u Banjaluci da se Srbi vraćaju vjeri i Bogu, što je dobar znak da će nadvladati sva iskušenja koja ih, kao i uvijek, prate.

U obraćanju nakon Svete arhijerejske liturgije koju je služio u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, patrijarh Irinej je rekao da Republika Srpska slavi Svetog arhiđakona Stefana – prvomučenika koji je položio život za svog Gospoda.

U Banjaluci je u održan svečani defile povodom Dana Republike Srpske.

“Sigurna sam da je Srpsku očuvala ljubav našeg naroda i ta ljubav čuvaće je i dalje. Naša obaveza je da budemo jedinstveni i da budemo okupljeni oko interesa Republike”, rekla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas na svečanom defileu povodom Dana Republike.

Video: RTRS