Dodik: Nećemo podržavati MAP, to je jasno

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je novinarima, da dogovor još nije postignut.

Dodao je da to je važnije nego sami MAP, te da je Izetbegović to pitanje u nekom dijelu razgovora donio kao neki uslov.

– Toga nema. Gospodin Izetbegović je smatrao da je to njemu važna tema. Danas smo razgovarali oko raspodjele resora kao sljedeći korak u realizaciji izjave o formiranju vlasti na zajedničkom nivou. Oni su tražili da se na neki sumnjiv način aktivira navodno MAP tako što bi ministrica dala svoju saglasnost bez stava Savjeta ministara i Predsjedništva, to je veoma opasna putanja. Ako neko učini tako nešto, onda stavlja ovu zemlju u neizvjesnu orbitu kretanja. Odbijamo bilo kakvo uslovljavanje. Mi smo kao SNSD prihvatili tri ministarstva, naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je i da je Izetbegović kazao da očekuje da se na čelo Ministarstva sigurnosti pojavi Fahrudin Radončić.

– Izetbegović je rekao da očekuje da na čelo ministarstva sigurnosti pojavi Fahrudin Radončić, a pored toga ima i vanjske poslove i odbrane. DF nije nigdje spomenuta, već je spomenuto samo da će Radončić biti na čelo ministarstva sigurnosti, a to je s njim dogovorio, kazao je Dodik.

Podsjećamo, na sastanku predsjednika Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika o formiranju vlasti, danas je u Sarajevu postignut načelan dogovor o podjeli resora u Vijeću ministara BiH.