Dodik u Beogradu: Zamolio sam Vučića da se bori za pravo RS-a na samoopredjeljenje

Foto: rtrs.tv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je razgovarao o odnosima i saradnji BiH i Srbije.

Mi želimo da što prije implementiramo izborne rezultate na nivou BiH. Ja sam predsjednika obavijestio da je u RS-u taj posao završen, da u drugom dijelu BiH – FBiH to ništa nije do sada urađeno, da ćemo imati zastoj u konstituisanju organa na nivou BiH – rekao je Dodik na početku konferencije za novinare.

Istakao je kako je jučer istekao rok da Predsjedništvo BiH u skladu s Ustavom i zakonom predloži i imenuje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Već vidimo opstrukcije na tom planu jer Predsjedništvo nije moglo da tu odluku donese zato što bošnjačka strana smatra da treba ići nešto polako, i to je dokaz da ne možemo da izvršavamo ni zakonske obaveze u tom pogledu – naglašava Dodik.

Dodaje kako vjeruje da je cijeloj BiH važno da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom.

Srbija se pokazala kao stabilan partner u tom pogledu, ne samo ekonomski, nego i na planu ojačavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i uvijek je bila precizna i jasna u tom pogledu – smatra Dodik.

Vučić mu je, dodaje, nekoliko puta danas spomenuo da “poštuje Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet i činjenicu da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i da će svaki dogovor unutar BiH biti poštovan”.

Ja bih ponekad i zamolio što se tiče naših političkih prava u RS-u, pravo na samoopredjeljenje koje vidimo da međunarodni faktor dozvoljava nekim drugim narodima ovdje ili smatra da je to tako logično, onda je naravno logika i da se nama Srbima u RS-u i RS-u u cjelini počne priznavati to pravo na samoopredjeljenje. Zamolio bih gospodina Vučića da se u nekim budućim političkim razgovorima ojača taj pristup, jer smatram da je to sasvim legitimno i legalno. Ne da bi se urušavao teritorijalni integritet BiH, nego jednostavno da srpski narod na tom prostoru ima pravo, kao što to isto pravo da se opredijele trebaju da imaju naši ljudi na sjeveru Kosova – potcrtao je Dodik.

Ove teme će, tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH, ostati dominantne i u vremenu koje dolazi.

Što se tiče Kosova, i BiH odbija necivilizacijsko uvođenje taksi koje su vlasti u Prištini tako bezočno uradile. Što se tiče BiH, ona ostaje u statusu nepriznavanja Kosova kao nezavisne države. To je naša politika, jer smo mi rekli da ćemo poštovati politiku Srbije i dogovor Srbije i Prištine – poručio je Dodik.

Uvedene takse, dodaje, treba ukinuti što je prije moguće, jer je to nešto što konkretno urušava regionalnu sigurnost i stvara nove presedane.

Ni BiH ni Srbija nisu postupile recipročno i preduzele neke druge mjere prema Kosovu, ali smatramo da je dovoljno da međunarodni faktor, koji je stvorio tu garnituru u Prištini, može na njega da utječe – mišljenja je Dodik.

Kada su u pitanju odnosi BiH i Srbije, istakao je kako ima nekoliko pitanja koja se trebaju rješavati u budućnosti.

– To je svakako pitanje granice, ali isto tako i nekih komunikacijskih dodira. Činjenica je, a to se kroz istoriju može tačno evidentirati i jasno locirati, da je bilo malo putnih pravaca usmjerenih iz BiH prema Srbiji i da su recimo mostovi koji se nalaze na Drini bili tek puka slučajnost ili građeni samo za potrebe lokalnog stanovništva. To se sada promijenilo – rekao je Dodik.

Odnosi koje grade RS i Srbija, ocjenjuje Dodik, najbolji su mogući do sada.

To nije samo pitanje bratske ljubavi, nego i mnogih objekata koje gradimo, a evo sad ste mogli da čujete da je veoma važno i da je jedan od komunikacijskih prioriteta Srbije da se napravi spoj na rijeci Drini autoputne mreže koja dolazi iz RS-a – pojašnjava Dodik.

Naglašava kako je RS izgradila autoput Banja Luka – Doboj, te da vjeruje da će do polovine iduće godine biti postignut dogovor o izgradnji preostalih 96 kilometara od Doboja do Brčkog, i od Brčkog do rijeke Drine.

Drago mi je što evo mogu da čujem i ovdje zainteresovanost Srbije da se napravi ta komunikacija. Želim isto tako da kažem da je za nas važno da se napravi spoj negdje kod Višegrada i da se gradi brza cesta prema Istočnom Sarajevu – konstatuje Dodik.

Naveo je kako je nezadovoljan činjenicom da bh. institucije sporo rješavaju pitanje procedura i dozvola za izgradnju mostova.

Mi moramo to bitno da ubrzamo i ja sam preuzeo obavezu da ću to kao predsjedavajući Predsjedništva staviti na dnevni red i tražiti ubrzavanje tih pitanja – dodaje Dodik.