Drljević za TV1: Nadležni ne žele proglasiti epidemiju jer ne žele snositi troškove

Šef Odjela za infektivne bolesti u KBZ-u, Ednad Drljević u izjavi za TV1 rekao je kako nadležne federalne institucije trebaju proglasiti epidemiju morbila.

Oboljelih od ovog zaraznog oboljenja, kako kaže, provjereno ima u svim kantona Federacije BiH.

“Mi smo imali dva slučaja morbila, potvrđena, ali mi radimo sa dva kantona, odnosno i za Srednjobosanski Kanton gdje imamo više od deset pacijenata. Tako da epidemija je skroz oko ZDK i proširiće se”, kaže Drljević.

Prema njegovim riječima, nadleženi ne žele proglasiti epidemiju jer bi, u tom slučaju, morali snositi finansijske troškove za istu.

“Ako se epidemija proglasi na dva ili više kantona onda troškove epidemije ne snosi kanton nego Federacija. Znala se često Federacija napraviti mutava, da ne proglasi niko epidemiju, ni kantoni ni Federacija jer ko proglasi – taj mora i platiti. Tako da je to jedan od glavnih razloga zašto su te mjere spor, jer njima najviše odgovara da epidemije nema”, tvrdi Drljević.

Dodaje kako je trenutno na terenu definitivno riječ o epidemiji budući da se ona definiše kao “povećan broj oboljelih u kratkom vremenskom roku”.

“Normalno da trebaju da proglase epidemiju. Praktično se to širi jako velikom brzinom i imamo je dokazano u svim kantonima i epidemija treba da se proglasi u svim kantonima. Najvažnije je da se djeca koja dobiju morbile ne šalju bezveze u domove zdravlja, u bolnice da usput zaraze još desetak ljudi. Šta ćemo sa zdravstvenim radnicima koji nisu vakcinisani? Ja se bojim da se ne desi ono kao u Dubrovniku, da se veliki dio zdravstvenih radnika ne zarazi od morbila”, upozorava Drljević.