Džaferović: Danas je deblokiran naš NATO put

Foto: Patria

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH nakon sastanaka s druga dva člana Predsjedništva Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država koju su činila američka ambasadorica Maureen Cormack te zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer kazao je da pozdravlja odluku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

– Danas je praktično deblokiran naš NATO put. Taj put se od 2010. nalazi u blokadi. Naša odluka da prihvatimo plan je debloakda. Proći će neko izvjesno vrijeme, ja pozivam sve institucije da poduzmu sve aktivnosti kako bi se prvi godišnji nacionalni plan realizirao – kazao je Džaferović.

Kada je riječ o sastanku s delegacijom SAD-a Džaferović je istakao da pozdravlja snažan angažman SAD-a na pomoći BiH.

– BiH je uz pomoć SAD-a napravila značajne reforme i ohrabren sam da se ta podrška nastavlja. SAD, kako je kazano na sastanku, su opredijeljene za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta – kazao je Džaferović ističući da se raduje posjeti zamjenika državnog sekretara SAD-a sredinom mjeseca.

Član Predsjedništva BiH osvrnuo se i na današnje hapšenje generala Ramiza Drekovića.

– Mislim da oni ljudi koji se odazivaju institucijama i ne bježe od pravde ne treba da imaju status, kada je u pitanju privođenje, kao i oni koji bježe od pravde. Danas je to izjednačeno. Dreković nikad nije bježao, a način privođenja, koji je jednak onome s bjeguncima, nije primjeren. Ja se ne mogu oteti utisku da se uvodi etnički balans u procesuiranju ratnih zločina, a toga nema, jer ga nije bilo ni u izvršenju.

To neka znaju svi. Treba svi da odgovaraju za ratne zločine, ali svi znamo da su brojni gradovi granatirani, sela popaljena, građani protjerani, civili ubijani, silovani, a da je samo neko ili niko odgovara za to. Nije moguće izjednačiti one koji su napadali i branili BiH – dodao je Džaferović.