Džez muzičar svirao gitaru dok su mu operisali tumor na mozgu

Foto: Thinkstock / Ilustracija


Musa Manzini muzičar Musa Manzini svirao je po cijelom svijetu, ali je nedavno održao i jedan krajnje neobičan nastup.

Manzini je svirao gitaru dok su mu hirurzi operisali mozak, odnosno uklanjali tumor. 

Video Manzinija snimljen je tokom šest sati duge operacije tumora na mozgu, na kom se vidi da muzičar, okružen medicinskim osobljem, leži u operacionoj sali i prebira po žicama gitare. 

Doktori su odlučili da Manzinija drže budnim kako bi tokom operacije mogli da procjene koji dijelovi mozga funkcionišu i tako smanje opasnost od većeg neurološkog oštećenja. 

“Ta odluka je donijeta pošto su ljekari uzeli u obzir moju muzičku karijeru”, rekao je Manzini koji svira više instrumenata i predaje na fakultetu. Muzičar, koji se uspješno se oporavlja od operacije, kaže da je tumor, koji mu se vratio, povezan sa neurološkim stanjem koje je imao od 2006. godine.

Operaciju je prošle sedmice u Durbanu izveo tim neurohirurga. Glavni hirurg Bazil Eniker kaže da je u ovom slučaju operacija pacijenta u budnom stanju bila bolji izbor nego korištenje potpune anestezije. 

“Na taj način uspjeli smo da testiramo regije mozga prije uklanjanja tumora. To nam je omogućilo uklanjanje tumora uz minimalno oštećenje mozga”, objasnio je Eniker. 

Ljekari su željeli da smanje rizik od paralize ili gubitka funkcija u motornom korteksu mozga koji kontroliše kretanje. 

Nagrađivani muzičar zahvalio je ljekarima koji su ga spasli ističući da će uskoro biti spreman za povratak na pozornicu.