‘Evropska noć istraživača’ organizovana i u Sarajevu

”Evropska noć istraživača” organizirana je večeras i u Sarajevu pod sloganom ”Let’s STEAM! Stvarajmo nove prilike”, a na Vilsonovom šetalištu okupio se veliki broj posjetilaca, koji ovaj događaj smatraju festivalom nauke i istraživanja.

Osim u Sarajevu događaj je ljubitelje nauke okupio i u Banjoj Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Zenici, Konjicu i Brčkom, s ciljem povećanja svijesti o istraživanju i inovacijama u BiH, davanja podrške istraživačima i promociji dostignuća domaćih naučnika, prenosi Fena.

Pomoćnica ministra za nauku i kulturu u Ministarstvu civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović Feni je kazala da događaj iz godine u godine ‘raste’ te da Ministarstvo temeljem toga nastavlja davati podršku.

“U skladu sa Strategijom razvoja nauke u BiH koju je u januaru ove godine donijelo Vijeće ministara BiH za period do 2022. godine jedan od prioriteta je promocija nauke i istraživanja te inovacija i približavanje nauke novim generacijama”, navela je Čamur Veselinović.

Naglasila je da je “Evropska noć istraživača” s tog aspekta jako značajna jer obuhvata predstavnike institucija, istaknute naučne radnike, ali i mlade.

“BiH je potpisala Sporazum s EU o članstvu naše zemlje u Programu ‘Horajzen 2020’ koji predstavlja glavni instrument putem kojeg EU finansira oblast nauke i istraživanja”, rekla je Čamur Veselinović.

Dodala je da više od 55 subjekata učestvuje u ovom programu s različitim projektima, a da je BiH dobila oko pet miliona eura, u okviru čega je finansirana i “Evropska noć istraživača”.

“Na taj način smo i mi postali dio porodice koja slavi nauku i istraživanje. Važno nam je da se svake godine sve veći broj gradova uključuje u ovu manifestaciju”, naglasila je Čamur Veselinović.

Realizacija Projekta “Evropska noć istraživača” počela je 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije, a aktivnosti u okviru ovog projekta organiziraju se posljednjeg petka u septembru.

Prošle godine ”Evropska noć istraživača” održana je u 342 grada širom Evrope, u kojoj je učestvovalo 2.200 istraživača i više od million posjetilaca.