Field: Zbogom Paddy

Foto: Ambasada Velike Britanije u BiH

Ambasador Velike Britanije i Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Matthew Field, nakon smrti bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna, kazao je da je odlazak bivšeg vojnika, diplomate i pisca veliki gubitak jer je imao još puno toga za dati.

Istaknuo je da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Bosna i Hercegovina u subotu smrću lorda Ashdowna izgubili dragog prijatelja te je podsjetio da je Paddy bio njegov nadimak iz djetinjstva, ali ga je nastavio koristiti tokom života, i po njemu će se pamtiti u cijeloj BiH.

Napomenuo je da je Ashdownova lična i duga veza s BiH počela 1992. godine, kada je prvi put posjetio Sarajevo želeći da, kao političar i vojni veteran, vidi učinak međunarodnog odgovora ili njegove nedostatke.

– To je bio moralni imperativ, grozna vizija budućnosti… sve to me je proganjalo kao noćna mora – napisao je tada Ashdown, dodajući da mu se javio osjećaj krivice i ljutnje, ali Field napominje da je on nastavio koristiti svoju poziciju u britanskom parlamentu gdje je govorio o strašnim posljedicama rata.

Godine 2002., nakon napuštanja prvih političkih redova, ponuđena mu je pozicija visokog predstavnika, a potom je uložio svu svoju energiju, odlučnost i moralnu hrabrost u zadatak pomaganja ljudima u BiH da se vrate na put sigurnosti i prosperiteta.

– Bio je snažno vezan za Bosance i Hercegovce, priznajući da mu se ova zemlja “uvukla pod kožu”.  U Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva još uvijek radi veliki broj ljudi koji su tokom tog vremena radili sa njim, a Ashdown ih je sve dotakao svojom predanošću i voljom – kazao je Field.

Poslije napuštanja pozicije visokog predstavnika 2006. godine, Ashdown je ostao pobornik BiH u domaćoj i u međunarodnoj politici, zagovarajući više pažnje i napora da BiH ne bi krenula unazad, uviđajući da je bitka za budućnost BiH daleko od izvojevane.

– Imao sam privilegiju da upoznam Paddyja ljetos, tik prije stupanja na funkciju ambasadora u Sarajevu.  Pozvao me je u svoj dom na dugi razgovor o ovoj zemlji i o tome kako Ujedinjeno Kraljevstvo najbolje može pružiti podršku – dodao je Field.

Tada je, kaže Field, shvatio da je Ashdown još uvijek u kontaktu s prijateljima i kolegama te da je detaljno pratio događanja. 

Govorio je o stvarima koje bi drugačije uradio, kazavši da bi volio da je jače i snažnije insistirao na nekim ključnim reformama, ali jednako je zagovarao veliki talenat i potencijal bh. građana, kao i odgovornost Ujedinjenog Kraljevstva da im omogući prilike da ostvare taj potencijal.

– Veliki broj je onih koji mogu govoriti o njegovom pečatu u BiH i njegovoj ostavštini, a ja ću se pokušati nadograditi na njegovu ostavštinu, u zajedničkom naporu da pomognemo BiH da izgradi svjetliju budućnost – zaključio je Field, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.