FIFA “reformiše” fudbal: Promjena pravila za kazneni, izmjene i kartone

Foto: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) uskoro će nastaviti da mijenja pravila fudbala.

Donesena je odluka da se napravi niz izmjena u pravilima, među kojima je i ono za koje mnogi vjeruju da je “najbizarnije”, koje kaže da protivnički fudbaler ne smije u 16 metara presjeći ispucavanje prilikom gol-auta.

Novo pravilo će i dalje braniti igračima da uđu u šesnaesterac prije nego što golman ispuca loptu, ali čim je dotakne, fudbaleri će zahvaljujući ovoj izmjeni smjeti da uđu u kazneni prostor i presjeku dodavanje. 

Kao što je to i bila praksa ranije, novotarije u svijetu fudbala biće testirane na Svjetskom klupskom prvenstvu u Abu Dabiju. 

Očekuje se da bude uvedeno i pravilo prilikom izmjena – fudbaler koji napušta teren neće više morati da izađe kod centra, već na najbližem mjestu, kako bi se spriječilo odugovlačenje i što prije nastavilo sa igrom. 

Takođe, očekuje se da sljedeće sezone bude pooštrena kaznena politika, pa će tako svako ko dobije crveni karton, obavezno propuštati sljedeću utakmicu, bez obzira koje je to takmičenje i pod čijim pokroviteljstvom. 

Sve navedene promjene bi trebalo da budu zvanično usvojene u martu 2019. godine. 

Postoje i dodatni prijedlozi za žute i crvene kartone trenerima, izvođenje penala po sistemu AB-BA-AB-BA-AB, promjena pravila ulaska u kazneni prostor prilikom izvođenja penala, prijedlog da živi zid mora biti sastavljen samo od fudbalera ekipe koja se brani…