Fitim Ljadrovci poručio: Umrijet ću za kalifat na Kosovu

Foto: Profimedia/Abaca

Britanski list “Times” objavio je tekst pod nazivom “Džihadisti tzv. Islamske države” se vratili na Kosovo i spremni da umru za kalifat” u kojem se navodi da je, prema onome što je poznato vlastima u Prištini, od 2012. godine 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruže “Islamskoj državi”.

Dnevnik navodi da su “mnogi poginuli tamo, ali mnogi su se i vratili”, a da “u odsustvu koherentnog programa deradikalizacije, (islamistički) zatvorenici izlaze iz zatvora i ostaju i dalje odani tzv. Islamskoj državi”.

Među onima koji su sada na slobodi je i Fitim Ljadrovci, koji je kao 24-godišnjak gledao kako nekog Sirijca vezuju za stub i raznose ga raketnim bacačem. Navodi se da je “ubica bio Ljavdrim Muhadžeri, ozloglašeni kosovski Albanac, koji je bio označen da predstavlja međunarodnu terorističku prijetnju prije nego što je ubijen dronom”.

– Kalifat nije završen. Njegova priča je tek počela. Želim da stvorim islamsku državu na Kosovu i rado ću umrijeti u podršci za to – rekao je Ljadrovci protekle sedmice, četiri mjeseca nakon što je pušten iz zatvora.

“Times” navodi da su kosovski Albanci učestvovali u nekoliko nedavnih terorističkih zavjera i da je “šest kosovskih Albanaca, muškaraca i žena, uhapšeno u junu prošle godine na Kosovu i u Njemačkoj zbog učestvovanja u dvije zavjere koje su za metu imale jedinice NATO na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj”, a podsjeća i da je “mjesec dana ranije osam osoba uhapšeno na Kosovu zbog zavjere koja je imala za cilj ubistvo izraelskih fudbalera”.

Čitajte još:

Ostoji Stanišiću pet godina za pomaganje u izvršenju genocida

FBI objavio imena sedam najtraženijih ruskih hakera

“Michael” stigao na Floridu: Ruši objekte i donosi olujne talase