(FOTO) Premijer Novalić i ministri na sjednicu u Mostar doputovali Talgo vozom

Uz konstantnu budžetsku podršku radu Željeznicama Federacije BiH, Vlada Federacije BiH danas je to učinila i na simboličan način.

image
/VLADA FBIH

Kako je saopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, ministri i premijer Fadil Novalić danas su iz Sarajeva u Mostar, gdje je za danas zakazano održavanje 183. sjednice, doputovali vozom Talgo Željeznica FBiH. Kako je istaknuto, riječ je o sigurnom, udobnom, brzom i cijenom veoma prihvatljivom načinu putovanja.

Inače, zahvaljujući dionici željezničke pruge Sarajevo – Mostar, ugledni britanski list Guardian prošle godine je Bosnu i Hercegovinu uvrstio među 18 zemalja u svijetu u kojima se može najbolje doživjeti putovanje vozom.

Treba naglasiti da je među kandidiranim tačkama današnjeg dnevnog reda i usvajanje 7.673.000 KM vrijednog ovogodišnjeg programa utroška kapitalnih transfera javnim poduzećima, namijenjenog sufinansiranju izgradnje željezničke infrastrukture.

Nakon što su premijer i ministri sretno doputovali, u Mostaru je počela sjednica Vlade FBiH na kojoj će se razmatrati Nacrt programa javnih investicija 2020. – 2022.

image
/VLADA FBIH

Kroz javne investicije u razdoblju od 2020. do 2022. godina u Federaciji BiH bit će obuhvaćeno 118 projekata ukupne vrijednosti 16.674,64 milijuna maraka. Od toga se 12.532,12 milijuna maraka odnosi na 70 kandidiranih projekata, 4.007,51 milijun maraka na 47 projekata čija je provedba u tijeku i 35 milijuna KM na jedan odobreni projekt, kaže se u Nacrtu programa javnih investicija 2020.-2022. godina, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

image
/VLADA FBIH

Vlada će se izjasniti i o 7,67 milijuna maraka vrijednom ovogodišnjem programu utroška kapitalnih transfera javnim poduzećima, namijenjenog sufinanciranju izgradnje željezničke infrastrukture te o odluci o izuzimanju i promjeni namjene zemljišta za potrebe građenja autoceste na Koridoru Vc, poddionica tunel Kvanj – Buna.

Na dnevnom redu je informacija Federalnog ministarstva zdravstva o trenutnom stanje lijeka tamiflu, nabavljenog 2009. godine u okviru Projekta pripremljenosti za ptičju gripu.

Federalna ministarstva trgovine i energije, rudarstva i industrije pripremila su zajedničku informaciju o razlozima za donošenje odluke o poskupljenju plina, koja će biti dostavljena Parlamentu FBiH.

image
/VLADA FBIH

Bit će razmatrana i informacija o predmetu koji je, po službenoj dužnosti, otvorila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, u vezi s plaćanjem taksi i naknada za ponovni priključak električne energije vjerskim objektima oštećenim i porušenim u ratnom periodu, a koji su prije izbijanja ratnih dejstava imali ovaj priključak.